Modernizaci vozového parku si pochvaluje třeba Brňan Lukáš Polický. Vlaky jsou podle něj páteří integrovaného dopravního systému na jihu Moravy. „V okolí Brna jezdí regionální vlaky ve špičkách až čtyřikrát za hodinu, přepraví denně desítky tisíc cestujících. Nákup nových souprav má potenciál zvýšit konkurenceschopnost veřejné dopravy oproti osobní automobilové. Taky může lehce přilákat nové cestující,“ řekl.

Jihomoravský kraj je první, kdo si vlastní vlaky pořizuje. O nákupu rozhodli zastupitelé před dvěma lety. Náklady jsou téměř 6,7 miliardy korun, 5,5 miliardy kryje dotace z Evropské unie. „Nárůst cen energií a ropy může hrát ve prospěch vlakové dopravy. Před pár lety jsme byli zvyklí, že řidiči jezdívali v autě po jednom, což při současných cenách bude méně akceptovatelné," podotkl ekonom Petr Pelc.

Majitel brněnské firmy Huhuchilli Tomáš Hinduliak uspěl v roce 2021 se svou švestkovou chilli omáčkou na prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards, kde získal jednu hvězdu.
Gastro Oscar pro Brňana: na světové soutěži uspěl se švestkovou chilli omáčkou

Představitelé kraje plánují pro rok 2022 také stavbu nového gymnázia v brněnské Pionýrské ulici nebo rozšíření střední školy Charbulova, kde vznikne největší odborná škola v České republice. „Počítáme s tím, že bude více žádostí na projekty na zadržování vody v krajině a čekáme více peněz na investice do silnic," nastínil lidovec Grolich.

Nový začátek

Krajský rozpočet schválilo všech dvaašedesát přítomných zastupitelů, včetně opozičních. Počítá s příjmy 8,4 miliardy korun a výdaji přes čtrnáct miliard. Do zdrojů kraj zapojil také 846 milionů úspor z minulých let a čerpání úvěru ve 5,2 miliardy, z něhož většina půjde právě na nákup nových vlaků. „Příjmová část je podle nás navržena velmi konzervativně," prohlásil opoziční zastupitel za ANO Milan Vojta. Věří v přebytky.

Ekonom Pelc považuje úvěr na dokrytí rozpočtu jako jednu z logických variant. „Banky městu nebo kraji dají úvěr i za relativně dobrých podmínek. Druhá, nouzová, možnost je prodej nemovitostí vzhledem k tomu, jak se nyní zvedla jejich cena na trhu," komentoval.

Stavba tramvajové trati k univerzitnímu kampusu.
Stavba tramvajové trati ke kampusu v Brně je ve finále, podívejte se

Zatímco loni představitelé kraje rozpočet nazvali Hrou o přežití, letos jej hejtman Jan Grolich pojmenoval Nový začátek. „Mohli jsme si dovolit standardní výdaje a dotační tituly nastavit na úroveň, která byla před covidem," poznamenal.

Velké investice Jihomoravského kraje pro rok 2022.Velké investice Jihomoravského kraje pro rok 2022.Zdroj: Deník/Tomáš MarekOpoziční zastupitel za sociální demokraty Marek Šlapal si ale myslí, že rozpočet pro rok 2022 nový začátek nepředstavuje. „Vidím tam spíše přihlášení k věcem, které se osvědčily v minulosti. Dalo by se to brát spíše jako návrat k normálu," sdělil.

Šlapal je také skeptický ke stavbě nové budovy hodonínského S-centra, které bylo poničené červnovým tornádem a nyní je neobyvatelné. „Téma S-centra nás tíží. Obávám se, že tato cesta je velmi zasekaná," nadnesl.

Podle hejtmana Grolicha má kraj na stole zajímavou a cenově výborně dostupnou nabídku na pozemek, na němž by mohli postavit novou budovu na zelené louce. „To je co do problémů jednodušší, než rekonstrukce velkého poničeného domu po tornádu," oznámil. V nejbližší době chce nechat zpracovat studii.