Unikátní vodní horskou dráhu mezi tobogány, která jezdí i do kopce, i další desítky atrakcí si vyzkouší návštěvníci Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku. Loni tam zamířilo zhruba 386 tisíc lidí a podle statistik, které zveřejnil před pár dny Czech Tourism, se jedná o turisticky nejvyhledávanější místo v Jihomoravském kraji.

Oproti loňsku jde o pětiprocentní nárůst návštěvníků. „Ve srovnání s rokem 2019 jsme bohužel loni vlivem koronavirové pandemie přivítali polovinu lidí. Ale téměř čtyři sta tisíc lidí je pro nás úspěchem. Zachránilo nás léto,“ řekl ředitel aquaparku Petr Pavlacký.

Oprava brněnského památníku připomínajícího konec napoleonských válek vyšla na zhruba dva a půl milionu korun.
Nově opravený obelisk září v brněnských Denisových sadech, podívejte se

Nejnavštěvovanějším turistickým místem na jižní Moravě byl loni Aqualand Moravia v Pasohlávkách. Vyplývá to z dat Czech Tourismu.Nejnavštěvovanějším turistickým místem na jižní Moravě byl loni Aqualand Moravia v Pasohlávkách. Zdroj: Infografika: Deník/Tomáš MarekNa letní sezonu, která startuje o víkendu, připravili v Pasohlávkách i novinky. „Například nový Nafouknutý svět přinese dalších deset atrakcí pro malé návštěvníky,“ zmínil Pavlacký.

Turistické cíle spojené s vodou na jihu Moravy lákají. Do první desítky z pohledu návštěvnosti se dostal i Wellness Kuřim, kde se počet lidí navýšil loni oproti předchozímu roku o více než šest set procent na necelých čtyřiaosmdesát tisíc návštěvníků.

Tradičním lákadlem je pro turisty na jihu Moravy také výšlap na Svatý kopeček s křížovou cestou v Mikulově na Břeclavsku. V minulém roce tam zamířilo 279 tisíc turistů, tedy zhruba stejný počet jako o rok dříve. „Loni v létě byla druhá nejvyšší návštěvnost v historii, na podzim pak dokonce úplně nejvyšší v historii. Jen na jaře byl počet turistů nižší,“ informoval vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Kmet.

Někteří lidé podle něj stále zanechávají na mikulovském Svatém kopečku nepořádek, ale jejich počet zůstává proti předešlým letům nezměněný. „Velkou část odpadu činí lahve od vína i střepy,“ vyjmenoval Kmet.

Velká kašna - náměstí Svobody v Brně.
Výheň v Brně: teplota v centru o 5 stupňů vyšší než jinde, bez kropení ulic

Obecně jsou mezi turisty v České republice nejoblíbenější zoologické zahrady, na jihu Moravy vede brněnská. Zavítalo tam 267 tisíc návštěvníků. „Přestože byla Zoo Brno v prvním čtvrtletí roku 2021 kvůli covidu zavřená, zaznamenali jsme v celkové roční návštěvnosti mírný nárůst. Přikládáme to tomu, že lidé považovali areál zahrady v tomto ohledu za bezpečné prostředí,“ sdělila mluvčí Monika Brindzáková.

Brněnská zoo připravila na letošní letní prázdniny novinku v podobě zážitkového zoo busu. „Pojede z náměstí Svobody, přes klášterní zahradu na Mendlově náměstí do Zoo Brno na Mniší hoře," popsala Brindzáková. Provoz zahájí v pátek.

Návštěvu brněnské zoo plánuje třeba Magdaléna Hemzová z Moravského Žižkova na Břeclavsku s rodinou. S manželem vychovává dceru a nedávno se jim narodil syn. „Dcera miluje zvířata. Zoo nabízí vyžití pro ni a stín pro mladší dítě. Třeba lednický zámecký park je zajímavý pro obě děti. Poskytuje stín a klikaté cesty,“ svěřila se mladá žena.

Dronová světelná show s názvem Genetika. Festival Ignis Brunensis, 25. června 2022 Brno.
Dronová show nad brněnskou přehradou přiblížila Mendelův odkaz

Lednický zámek obsadil v kategorii nejvíce navštěvovaných turistických míst v kraji až čtvrté místo. Loni jej navštívilo 237 tisíc návštěvníků, v minulosti pokořil i hranici čtyř set tisíc. „Letos je množství návštěvníků zhruba stejné jako loni, možná o nějaké procento menší. Ubylo hodně školních výletů, zahraničních i důchodcovských zájezdů," zmínila kastelánka Ivana Holásková.

Podle ní je to způsobené nárůstem cen. „Rapidním způsobem zdražil třeba benzín nebo nafta, lidé asi začínají šetřit," míní Holásková.

Výrazný úbytek zahraničních hostů potvrdil i ředitel Czech Tourismu Jan Herget. Letos očekává, že jich do České republiky zavítá zhruba pět milionů. „Stále však budou chybět turisté z Asie a Ruska, kteří tvořili téměř dvacet procent hostů,“ zmínil.

Brněnský ekonom Petr Pelc očekává letos úbytek návštěvnosti turistických cílů na jihu Moravy. „Bude menší zájem ve srovnání s předešlými dvěma lety a určitě menší s dobou před covidem. Vstoupí do toho zdražování, lidé budou mít kulturní památky spíše ve zbytných položkách," komentoval.