Od roku 1973 v ní pracuje Jiří Předinský. Vyučil se u Jihomoravských lignitových dolů, ale po návratu z vojny zamířil právě do elektrárny. „Bydlím naproti, takže do kanceláře mi stačí ujít dvě stě kroků. Od začátku jsem si prošel všechny provozy. Dělal jsem také mistra a technologa, v roce 1997 jsem převzal popilkovací soustavu," řekl Předinský. Jeho profesní pouť skončí letošním odchodem do důchodu. „Uteklo to strašně rychle a člověku zůstaly jen vzpomínky," podotkl muž, který u výroby elektřiny pracuje už jednačtyřicátý rok.

První čtveřice z celkových osmi kotlů elektrárny se dostala do provozu už o devatenáct let dříve. „Po dokončení o čtyři roky později byla s výkonem dvě stě pět megawatt největším zdrojem elektřiny v tehdejším Československu," připomněl dřívější slávu elektrárny mluvčí jejího současného vlastníka, skupiny ČEZ, Martin Schreier.

Velkou modernizaci zažil elektrárenský podnik v devadesátých letech. „Snahy o ekologičtější výrobu vyvrcholily na Silvestra 2009, kdy jeden z bloků zahájil spalování výhradně čisté biomasy. Má elektrický výkon až třicet megawatt a na celkové výrobě v Hodoníně se podílí z jedné poloviny. „Technologickým vybavením a zázemím pro spalování biomasy patří hodonínský provoz k naprosté tuzemské špičce," uvedl ředitel Organizační jednotky Teplárny Hodonín, Poříčí, Tisová a Trmice Petr Kreissl.

V posledních letech zahájila provoz laboratoř pro analýzu biomasy, její automatického vzorkovače, třídiče či dopravní linky na peletky.

Hodonínská elektrárna je současně evropským unikátem ve vývozu tepelné energie. „Také loni jsme dodali do slovenského Holíče zhruba pětaosmdesát tisíc gigajoulů z celkově vyrobených pěti set padesáti tisíc," upozornil vedoucí odboru řízení provozu hodonínské elektrárny Antonín Svěrák.

Oproti první letům existence elektrárny ale výrazně ubylo zaměstnanců. „Ze šesti set má dnes asi sto pracovníků," upřesnil Schreier.

Hodonínský podnik měl také své předchůdkyně. „Ty první dosahovaly mnohem menších výkonů a ve městě jich bylo několik," připomněl znalec dějin Hodonína Antonín Kučera a dodal, že například ta městská stála na konci ulice Legionářů, měla výkon přes sto kilowatt a po zrušení ji přestavěli na jatka.

Pro zvětšení rozklikněte.