Z celkového počtu obyvatel tam děti zaujímají přesně 18,88 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, platných k prvnímu lednu letošního roku, která měl Deník Rovnost k dispozici.

Informace starostu potěšila. Ale nepřekvapila. „O nás je to známo, že podporujeme rodiny s dětmi. V minulých letech jsme totiž měli mimořádné příjmy z těžby ropy. A ty investujeme do výstavby pro rodinné bydlení. V posledních letech jsme zajistili pětasedmdesát parcel pro výstavbu rodinných domů a přednostně jsme je nabízeli mladým rodinám. Postavili jsme i bytové domy, které slouží jako startovací pro mladé rodiny,“ vysvětlil starosta Pastyřík.

Ilustrační foto.
Ve Veselí postaví novou sportovní halu. Vyjde na šestnáct milionů

Mimina v obci obdarovávají i penězi. „Každé nově narozené dítě dostane příspěvek ve výši osmi tisíc korun a k prvním narozeninám další čtyři tisíce,“ uvedl starosta. Se zvyšujícím se počtem obyvatel a přibývajícími dětmi buduje podle něj obec i zázemí a služby.

V obci bydlí i Vilém Trumpeš. Nepatří mezi nové obyvatele, ale nikdy by se neodstěhoval jinam. „Narodil jsem se tady a v obci máme všechno, co k životu potřebujeme,“ sdělil.

Na opačném konci tabulky s nejnižším podílem dětí na počet obyvatel se oproti Dambořicím ocitly Žeraviny. Děti do čtrnácti let tam zaujímají pouhých 6,52 procent. Proč tomu tak je, se Deníku Rovnost nepodařilo zjistit. Tamní starostka Ľubomíra Vařechová byla celý den nedostupná a na sms zprávu nereagovala. Místostarosta Boris Varmuža stav jen potvrdil. „Ano, děti nemáme, populace je nízká. Víc nebudu sdělovat,“ řekl a hovor ukončil.

Okresní Hodonín se počtem malých dětí drží zhruba ve středu tabulky. Děti do patnácti let tvoří 14,10 procent veškerého obyvatelstva.

Podle sociologa Masarykovy university v Brně Martina Kreidla se z měst do menších obcí stěhují hlavně mladí lidé, kteří se chystají založit rodinu. „Často stěhování zdůvodňují potřebou zdravého vzduchu pro děti. Hledají přitom obce v dojezdové vzdálenosti do zaměstnání,“ uvedl. Stěhují se podle něj ale i starší lidé. „Děti už se od nich většinou odstěhovaly a oni hledají pohodlí pro novou fázi života,“ upřesnil Kreidl.

Na pomoc rodině zavražděného místostarosty z Dražůvek založili transparentní účet, který vynesl víc než milion korun.
Otevřeli účet pro pozůstalé po místostarostovi Dražůvek