Hosté koštu si vybírali ze 473 vzorků. „Je to průměrný počet, například loni jsme měli 630. Poslední ročník přece jen ovlivnilo to, že část vinohradů pomrzla, zhruba dvacet až třicet procent,“ upozornil František Ilčík z pořádající vacenovické organizace Českého zahrádkářského svazu, která letos slaví pětapadesátiny.

Zároveň upozornil na to, že sice vín roku 2016 je méně, za to jsou velmi kvalitní. „V tomto ročníku jsou tak lepší především Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon a Veltlínské zelené,“ uvedl Ilčík.

Místní košt je zajímavý i tím, že kromě vín z Vacenovic a okolí pořadatelé nabízí také několik vzorků z Rakouska. „Snažíme se spolupráci udržet, žel tamních vinařů ubývá. Tak jako naše podnikatele ničí i je tamní obdoba naší elektronické evidence tržeb, řada našich kolegů tam tak skončila,“ dodal organizátor.

Pomyslní šampioni vacenovického koštu jsou ze sousedních Milotic. Hodnotící komise obodovala nejvyšší známkou 19,3 Chardonnay od Tomáše Neduchala a Veltlínské zelené od Martina Ehrlicha.