Nedostatek vody však může dopadnout na vodní živočichy. Rybáři se na sucho připravují napouštěním nádrží a rybníků, poté v nich vodu drží. Protože neprotéká, tak se málo okysličuje.

A to není dobré pro ryby. „Kdybychom spoléhali jenom na to, co tam doteče, tak je tam nyní nízký, ryby ohrožující stav," řekl předseda Pobočného rybářského spolku Strážnice Libor Karásek.

Spolek má třináct set členů a patří mezi největší v regionu. V jejich vodách se prohánějí převážně kapři, štiky, candáti, sumci, amuři a líni. Revír spolku zahrnuje například bzenecký Zámecký rybník, nádrž Rošťovici a také rybníky u Lipova a Tasova.

Poslední dva jsou napájené z říčky Veličky. Ta měla problémy i minulý rok. Úterní deště její stav u stanice ve Velké nad Veličkou zvýšily zpod hranice sucha, jinak se totiž pohybuje těsně pod ní.

Stanice u Strážnice vykazuje výšku vody o něco lepší. „S ohledem na možnost podobného výskytu sucha jako v roce 2015 začalo Povodí Moravy přehrady napouštět již od začátku tohoto roku," doplnil Chmelař.

Stanice u Moravy ve Strážnici má ještě rezervu. Na průtoku zde závisí turistický ruch na Baťově kanále. „Současný průtok, který je asi na patnácti kubících za vteřinu, neznamená omezení pro plavbu na této unikátní vodní cestě," zhodnotil ředitel Baťova kanálu Vojtěch Bártek.

Loni nebylo potřeba dopravu omezovat, Bártek doufá v udržitelnost lodního provozu i letos. Sezonu, která začala prvního května, zatím chválí. „Zvlášť v minulém cyrilometodějském týdnu bylo neskutečně živo. Všechno, co mělo kýl, plulo," přiblížil Bártek.

Deštivé počasí má pokračovat ve středu i ve čtvrtek. „Tento víkend a v první půlce dalšího pracovního týdne očekáváme většinou polojasno, jen výjimečně se mohou vyskytnout přeháňky," sdělila Andrea Kvapilová z Českého hydrometeorolo­gického ústavu.