Bude stát na silnici první třídy na konci táhlého klesání od Vlkoše. „Nynější křižovatka má nevyhovující stavební uspořádání, na jednotlivých větvích nejsou řadící pruhy pro levé odbočení a je pro řidiče značně nepřehledná,“ přiblížila nevýhody projektantka Martina Adamcová.

Doplnila, že pod kopcem navíc řidiči nedodržují rychlost přikázanou v obci. Křižovatka má čtyři paprsky, dva pro silnici druhé třídy spojující Hodonín se Zlínským krajem, a hlavně jí prochází silnice první třídy, mezinárodní tah mezi Brnem a Slovenskem.

S vítězem výběrového řízení na stavbu už ředitelství silnic a dálnic spolu s kyjovskou radnicí podepsali smlouvu.

Novinka se středovým ostrovem o dvacetimetrovém průměru vyjde na téměř sedmnáct milionů korun. „Nejdříve jsou na programu přípravné práce, jako přeložky inženýrských sítí a nachystání staveniště pro příští rok,“ informoval kyjovský místostarosta Antonín Kuchař.

Ilustrační foto.
Ovce místo sekaček: pomáhají přírodě a šetří peníze, ročně až sto tisíc korun

Na konci zimy pak mají začít stavební práce. „Jakmile je počasí dovolí,“ doplnil Kuchař.

Hotovo by mělo být na přelomu zimy a jara 2019. „Práce mají trvat zhruba rok,“ odhadl vedoucí odboru rozvoje města Roman Pekárek s tím, že radnice zaplatí za práce na svém majetku, veřejné osvětlení a chodníky. Většina peněz na stavbu půjde z rozpočtu ředitelství silnic a dálnic. K tomu přispěje i majitel blízké restaurace, kde vznikne nové parkoviště.

Někteří místní novinku na křížení Nerudovy s Havlíčkovou ulicí vítají. „S výstavbou souhlasím. Nicméně chci upozornit na už nyní špatnou situaci pro chodce v Nerudově ulici, kde přejít bezpečně silnici v oblasti mezi světelnou křižovatkou a plánovaným kruhovým objezdem je v čase špičky téměř nemožné,“ posteskl si například Ivo Kylián.

Přes křižovatku denně jezdí Radek Lípový, který pracuje v Kyjově. „Dostat se tam od Milotic nebo od staré čerpací stanice je v čase dopravní špičky téměř nemožné,“ shrnul.

V Nové Lhotě žehnali soše Nebeského jezdce od Radima Hankeho.
Hankeho inspirovaly mraky. Bílé Karpaty zdobí dvoumetrová socha Nebeského jezdce