Obě služby fungují tak, jako doposud, jen se dvěma zásadními změnami. Kapacita noclehárny je o polovinu nižší, nájem za dům naopak asi o polovinu narostl. „Nedá se nic dělat, bylo již opravdu nutné situaci řešit, aby se teď lidé měli alespoň kde osprchovat a chodili čistí. Za chvíli se navíc ochladí," vyjádřil se ředitel Oblastní charity Hodonín Václav Salajka.

Poukázal také na spojitost s aktuální situací se žloutenkou v Jihomoravském kraji a možná rizika jejího šíření. „To samozřejmě s hygienou souvisí," podotkl. Upozornění už visí také ve vstupní části nového útočiště. „Každý, kdo sem přijde, si ihned musí umýt a dezinfikovat ruce," upřesnil vedoucí noclehárny Tomáš Procházka.

Původní sídlo v Sacharovově ulici se rozhodl tehdejší majitel, České dráhy, prodat. Charita se tak musela přestěhovat, jenže najít vhodné místo nebylo vůbec snadné. Zapojilo se také město, ovšem všechny navrhované varianty skončily neúspěchem. Například proti umístění dočasných buněk v ulici Legionářů u Staré Moravy lidé sepsali petice. Nakonec si charita místo zajistila sama. „Nebyl proto důvod tlačit se do nějakých konfliktů. Zůstáváme nápomocní, určitě službu budeme finančně podporovat," řekl místostarosta Jiří Janda.

Nové působiště, blízko tomu předešlému, je v rodinném domě. V přízemí je koupelna, toaleta, zázemí pro personál, kuchyňka a prostor pro denní centrum. V patře jsou čtyři pokoje, dva po třech a dva po dvou lůžkách. V současné době prochází rekonstrukcí horní koupelna, aby služby zůstaly oddělené. „Je to pro nás určitý posun. Doposud jsme měli jeden pokoj s patnácti a jeden s pěti místy. Klienti tady mají i vanu," přiblížil Procházka.

Jelikož je dům v zástavbě, musí uživatelé dodržovat večerku. Po desáté hodině například nebudou mít přístup na dvůr, aby nerušili sousedy.

I tak se ale jedná jen o dočasné řešení. Charita má v plánu se nájmu zcela zbavit. Tedy postavit své vlastní zařízení. I když je k tomu ještě docela daleko, plány už existují. „Budova, která se chystá, je v řízení, kde se k ní vyjadřují jednotlivé obory. Optimistický výhled je dva a půl až tři roky," upřesnil Salajka.

Problém je ale s pozemkem, kde by mohla novostavba s kapacitou více než dvaceti lůžek vyrůst. Jelikož město momentálně žádný nemá, bude si ho muset organizace zajistit. Náklady předběžně činí asi 14 až 16 milionů korun. „Věříme, že se nám podaří získat evropské dotace," poznamenal ředitel charity.

Ta nabízí nocleh a služby denního centra od roku 2003. Centrum je zdrojem materiální a potravinové pomoci, stejně tak jako různého poradenství.