„Jako primární důvod uvádí zveřejnění případu a zmiňuje i odmítnutí vydání pasů dětí pěstounům," informoval mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Úřad v jihonorském městě Nedre Eiker podle něj navíc navrhl adopci mladšího Davida stávajícími norskými pěstouny. „I když žádosti sociální služba nevyhoví, trvá na úplném zrušení kontaktu dětí s rodinou," doplnil Habáň.

Účelové argumenty

Podle právního zástupce matky Pavla Hasenkopfa je návrh Barnevernetu účelový. „Veškerá argumentace je zcela podřízená tomu, že pěstouni chtějí jedno z dětí adoptovat," uvedl na sociální síti Facebook Hasenkopf. Přímo Michaláková se ve středu nevyjádřila.

Návrh norského sociálního úřadu překvapil také české ministerstvo. „Navrhovaná opatření jsou podle mého soudu zcela neadekvátní současnému stavu podmínek v biologické rodině," uvedla šéfka republikového rezortu sociálních věcí Michaela Marksová.

Podle ministerstva současný návrh Barnevernetu reaguje na ten, kterým Eva Michaláková usiluje o vrácení synů. O obou následně rozhodne krajská komise pro norský region Buskerud.

Česká strana si stěžuje i na to, že obdržela od zástupce krajského guvernéra zprávu, v níž ale chybí informace o návrhu na zbavení matky rodičovských práv. „Zůstává pro mě otázkou, proč v ní o tom není žádná zmínka, přestože byl návrh v době doručení této zprávy zřejmě podán. Norské orgány zatím tento nesoulad nevysvětlily," uvedl ředitel Úřadu pro mezinárodně-právní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Dodal, že proti plánu na adopci se jím vedený úřad důrazně ohradil již koncem dubna a dosud čeká na norskou reakci.

Při březnových jednáních na vysoké úrovni zástupci královských institucí českou stranu ujišťovali, že v případu chlapců Michalákových nepřipadá v úvahu osvojení. „Zejména proto, že o děti biologická rodina jeví zájem. A tvrdili, že medializace případu nebude Michalákové ke škodě. Aktuální vývoj situace je však v příkrém rozporu s těmito ujištěními," uvedl mluvčí Habáň.

Eva Michaláková se narodila v Hodoníně, kde také vystudovala obchodní akademii a zdejší jazykovou školu. S bývalým manželem Josefem, který emigroval do Norska už v roce 1968, se seznámila v roce 2003. Přestěhovala se za ním a o dva roky později se jim narodil starší syn Denis, za další tři léta pak David.

Pro podezření ze zneužívání a zanedbávání jim oba syny v květnu 2011 norská sociální služba odebrala. Přestože policie později případ odložila a rodiče nebyli obvinění, norský soud děti do původní rodiny nevrátil.

Žijí odděleně

Starší Denis, který má devět let, a mladší, šestiletý David, v současnosti vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. O svěření chlapců do péče se neúspěšně snažil také jak otec Michalákové, který žije v Hodoníně, tak teta kluků, která bydlí na Veselsku.

Michalákovou podpořila v jejím boji i řada politiků a známých osobností, počínaje prezidentem Milošem Zemanem a konče olympijským vítězem Dominikem Haškem. Přesto hodonínská rodačka se svými stížnostmi a snahou o vrácení synů neuspěla u norských soudů ani u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.