Nová hala s rozměry dvaatřicet a půl na jednadvacet metrů má stát kousek od základní školy. Prostory mají sloužit míčovým sportům, jako je tenis, volejbal, malá kopaná nebo košíková. Takové místo Hroznové Lhotě chybělo. Na její výstavbu se předběžně počítá s osmnácti miliony korunami. Takovou částku by však obec zhruba s dvanácti sty obyvateli nebyla schopná bez pomoci zaplatit.

Proto zastupitelé na svém posledním zasedání odhlasovali podání žádosti o dotaci z programu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na podporu materiálně technických základen sportu. „Dotace by pokryla padesát procent potřebné částky. Zbylou bychom zvládli z úvěru," dodal Hanák.

To se však některým zastupitelům nelíbilo a raději by peníze investovali například do kulturního domu. Hlasování bylo těsné, ale poměrem sedmi ku pěti prošlo. V případě přiznání dotace může nové sportoviště vyrůst do března 2018.
Výstavba nové sportovní haly je v plánu také ve Bzenci. „Momentálně máme hotový projekt pro územní rozhodnutí. To bychom měli dostat každým týdnem," řekl bzenecký místostarosta Ivan Černý. Na severním okraji bývalého kasárenského areálu by tak měla vyrůst hala s oficiálními parametry pro kolektivní sporty.

Částka nutná na její výstavu s největší pravděpodobností přesáhne čtyřicetimilionovou hranici. „O dotace žádat budeme, ale z národních zdrojů, určitě ne z těch unijních," zdůraznil místostarosta.

Do konce února příštího roku bude hotová projektová dokumentace na opravu sokolovny v Moravském Písku. Ta je rozdělená do tří etap a celkově bude stát třicet milionů korun. „Zažádáme o dotace na zateplení a změnu vytápění, protože se v budově topí ještě pevnými palivy," řekla starostka Hana Habartová s tím, že jinak možnosti na vhodné dotační tituly nejsou.

Moravský Písek tak získá nové vnitřní i venkovní sportoviště, sál na pořádání různých akcí a plesů a také bufet se zázemím.