Jenže jak její strana, tak stávající koalice mírně oslabily. Nejvíce hlasů mezi strážnickými osobnostmi navíc dostal její předchůdce a ředitel základní školy Risto Ljasovský. „Získali jsme více hlasů i mandátů, uvidíme, jak nám to v povolebním vyjednávání pomůže. A jak se projeví hlad po změně, a to, jak bude současná koalice pevná v kramflecích,“ vyjádřil se Ljasovský s tím, že jeho tým čeká i oficiální jednání s třetí v pořadí, s ODS.

Ta vedená místostarostou a exposlancem Waltrem Bartošem mírně posílila. „Posílili jsme, takže ODS pracovala v uplynulém období dobře a nyní jednáme, ale preferujeme stávající koalici, vazba směrem na KDU-ČSL je poměrně silná a dlouhodobá,“ uvedl pro Hodonínský deník Rovnost Bartoš.

Ilustrační foto
Neplodnost? Může za ni kouření i odsouvání mateřství

Lídry kandidátek, které budou mít méně početné zastoupení v zastupitelstvu, nechávají režii sestavování radniční většiny v rukou vítězů. „Pro nás je důležité, abychom se mohli podílet na rozvoji města,“ podotkl spokojený Michal Vajčner, předák Hasičů Strážnice, jejichž zastoupení posílilo na dva mandáty.

Stejný zisk zaznamenala i kandidátka Strážnice srdcem s podporou Pirátů. Z dvanácté pozice na první díky preferenčnímu hlasování poskočil republikový místopředseda Pirátů a poslanec Radek Holomčík. „Vážím si důvěry občanů a nechci ji zklamat. S kolegy se zaměříme na plnění našich programových priorit, tedy ztransparentnění radnice, řešení bezdomovectví a situace s bydlením, podporu komunitních projektů a zmírnění dopadů sucha a prevenci bleskových povodní,“ sdělil Holomčík s tím, že ale změny ve vedení města neočekává.

Neúspěch zaznamenaly ve Strážnici tradiční levicové strany. Sociální demokraté, kteří měli v minulém volebním období místostarostku a doposud mají místo v městské radě, ani nesestavili kandidátku. Tu sice komunisté dohromady dali, ale ani tak se do zastupitelstva nedostali. K mandátu jim chybělo získat půl procenta odevzdaných hlasů. Přitom i KSČM mělo ve Strážnici dříve poslance, a to Antonína Zralého. Tentokrát byli komunisté jediní ze sedmi kandidujících sdružení, kteří do zastupitelstva neprošli.

Primátor Brna Petr Vokřál na tiskové konferenci, kde komentuje vznik koalice bez své strany
Koalice v Brně: ANO v opozici, primátorku má ODS. Vokřál: Je to podraz