Právě se zmíněným důležitým razítkem by vedení radnice rádo získalo výraznou podporu z ministerstvem financí avizovaných masivních dotací pro obce, které letos přicházejí o část peněz z rozpočtového určení daní. „Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo od příštího roku poskytovat obcím účelové dotace na akce se stavebním povolením, což bychom splňovali. Budeme čekat, jaké budou podmínky v rámci dotace a jaká šance bude na ni dosáhnout,“ řekl vracovský starosta Jaromír Repík.

V případě získání výrazné státní pomoci chtějí Vracovští připravit lokalitu, kde si zájemci mohli postavit až čtyřiašedesát rodinných domů. Jen zasíťování a přípravu výstavby počítá radnice s náklady v řádech desítek milionů korun. Součástí projektovaných plánů je totiž i vybudování páteřní silnice se zhruba osmdesáti parkovacími místy. Dopravní napojení má získat nová obytná zóna u lesa na Olšičskou ulici a na Hodonínskou, a to před čerpací stanicí při výjezdu z Vracova směrem na Vacenovice.

Jánošíkova ulice v Hodoníně 7. července 2020, ještě před zahájením stavebních prací.
Hřiště zarostlé jako v Černobylu. Jánošíkovu měli opravovat, zatím se nic neděje

Jak doplnil starosta Repík, pro dotační injekce má město připravené i projekty regenerace náměstí a nové tribuny se zázemím fotbalového stadionu. Na poslední investiční akci má radnice i stavebním povolení. Nyní se však Vracovští soustředí na půdní vestavbu základní školy, kde mají žáci získat nové odborné učebny. „Stavební práce mají zahájit začátkem příštího týdne,“ dodal starosta.