„K vytvoření vyhlášky vedly protesty, stížnosti a dá se říci masová nespokojenost většiny obyvatel s opakujícími se brutálními projevy rušení nočního klidu hraničící až s porušováním nedotknutelnosti a soukromí osob," uvedl dubňanský starosta František Tříska.

Hřiště se nachází na okraji zastavěné zóny. Kemp leží severně od města, k nejbližším domům je to více než sedm set metrů. Majitel kempu Josef Miloslav Jankovič přiznal, že problémy nastaly minulé léto s jednou akcí. Upozornil však na to, že obyvatelé si na hluk z areálu často stěžují i tehdy, když tam zrovna žádná večerní zábava není.

Například v noci před pracovním dnem. „Jednodenní akce končí obvykle okolo páté hodiny ráno. Ty celovíkendové mívám od pátečního večera až do nedělního rána," přiblížil Jankovič.

Nová městská vyhláška, kterou zastupitelé ve středu schválili, umožňuje pořádání veřejných akcí s hudbou jen mezi osmou hodinou ranní a desátou večerní. Ty je potřeba nahlásit sedm dní předem, oproti staré vyhlášce je tato doba zkrácená na polovinu. Pro akce trvající déle je možné zažádat o výjimku, tu je však potřeba podat na městský úřad třicet dnů před zahájením. Dubňanští zastupitelé schválili ve středu šestnáctého března novou vyhlášku upravující podmínky hlavně pro pořádání veřejných akcí s hudbou a pro pití alkoholu na veřejnosti.

Úřad má na vyjádření lhůtu čtrnácti dnů. „Nyní se budeme muset pokaždé doprošovat, aby nám program po desáté hodině večer město povolilo. Vykládá si zákon po svém a zlikviduje tím veškeré veřejné venkovní akce. V deset hodin hodně lidí teprve přichází. Věc řešíme s právníky. Ti nám naznačili, že tyto požadavky jsou protizákonné," řekl majitel kempu.

Vyhláška kromě toho upravuje i podmínky pro popíjení alkoholu v ulicích. Opoziční zastupitelka a lídryně kandidátky Pro Dubňany Karolína Maňáková snahu sice oceňuje, ale znění dokumentu by podle ní mělo být jiné. Její kolegové z uskupení se proto při hlasování zdrželi. „S formulací zákazu požívání alkoholu na veřejných prostranstvích se úplně neztotožňujeme. Přijde nám, že jde o omezování lidské svobody. Mohly by se přesněji určit oblasti, v nichž by se nemohl alkohol pít. Například název ulice nebo v okruhu sta metrů od nějakého místa," vyjádřila se Maňáková.

Debata ohledně některých bodů pokračovala i na středečním zasedání. Nakonec vyhláška dvanácti hlasy prošla jen s drobnými úpravami. „Se schválenou podobou vyhlášky úplně spokojený nejsem. Zároveň si ale uvědomuji, že preciznější provedení nám zákony našeho státu neumožňují. Chtěl bych zdůraznit, že preciznější neznamená nutně přísnější, ale dokonalejší a tudíž i účinnější," doplnil starosta Tříska.

Proti rušení nočního klidu v zastavěné části města se postavili i ve Ždánicích, kde minulý rok zastupitelé schválili vyhlášku omezující dobu provozu hospod a restaurací.