Na zahradě v přírodním stylu si návštěvníci mohou užívat lanovku, domek v koruně stromů, bludiště, lezeckou dráhu a na výuku mohou nyní zamířit také do venkovní učebny. Žáci školky se na návrhu venkovního zázemí navíc přímo podíleli. „Děti kreslily, co by se jim na zahradě líbilo, a také jsme si s nimi o tom povídali. Nápady jsme potom předali architektovi, který některé z nich využil. Nejvíce děti chtěly skluzavku a pískoviště, to se jim splnilo," řekla ředitelka mateřské školy Marie Boturová.

Nově na zahradě mateřinky vznikla také hudební třída. „Chodíme sem s dětmi zpívat. Máme i triangly a ozvučená dřívka, děti tak rozvíjejí sluchové vnímaní," přiblížila Boturová.

Bylinkové záhony zase děti učí vážit si přírody. S učitelkami je žáci vysazovali a pravidelně je i zalévají. Nejvíce času ale podle ředitelky tráví na velkém pískovišti. „Jsou velice tvořiví, takže se tam mohou vyřádit," doplnila Boturová.

Za úpravu zahrady obec zaplatila dva miliony tři sta tisíc korun. „Projekt dělala firma z Uherského Hradiště. Pouze jsme si doplnili zámkovou dlažbu, protože ta není přírodním materiálem," sdělila starostka Tvarožné Lhoty Martina Bílová.

DOMINIKA FLORIÁNOVÁ