„Líbí se mi filozofie školky. Děti jsou venku a jsou pak mnohem odolnější. Syn chodí do normální mateřské školy, ovšem nebaví ho chození za ruce po městě. Je rád v přírodě, stejně jako dcera, která se mnou chodí na procházky do lesa a má ráda pohyb," svěřila se Jana Kalousová. Stejný názor jako ona mají i další rodiče, kteří nápad se založením školky v přírodě vítají.

Diskutovat o ní přišly v úterý do kyjovské čajovny, kam za nimi přišla i zakladatelka lesní školky v Ivančicích Martina Turečková. „Spojili jsme vlastně dvě aktivity. Dvě maminky z klubu už delší dobu přemýšlely nad nějakou venkovní školkou a asi před rokem se přihlásily do vzdělávacího kurzu péče 
o malé a předškolní děti. Navštěvovaly motivační kurz, absolvovaly velký vzdělávací kurz, kde se vyškolily v mnoha oborech a získaly hodně hodin praxe," uvedla Monika Ambrozková 
z Občanského sdružení Prostor pro rodinu, které projekt koordinuje s tím, že dvě ženy si vybraly právě praxi 
v několika lesních školkách v kraji. „Ty se jim zalíbily, a proto jsou pro vznik takové školky i u nás," přiblížila Monika Ambrozková.

Školka bude šest měsíců modelovým pracovištěm. „Půl roku tam budou mít dvě maminky na starosti děti a bude je platit naše občanské sdružení. Budou si vedení školky zkoušet a rodiče, kteří jim dají své děti do péče, budou mít půl roku možnost využívat školku zdarma a sledovat, jak to učitelkám jde," upřesnila.

Bude-li půlrok modelu úspěšný, stane se pak oficiální lesní školkou, kterých v posledních letech v zemi přibývá. „Pak už budou mít chod na starosti dvě lektorky a rodiče budou za své děti platit. Nebo si lektorky mohou zažádat o granty na chod školky, to už ale bude na nich," sdělila Monika Ambrozková.

Na Kyjovsku školka vznikne v Čeložnicích. „Je domluvený pronájem louky, na které chceme postavit zázemí, kde mohou být děti v případě deště. Nebo tam budou odpočívat," dodala Monika Ambrozková.