"Uklízíme objekty, které už byly v havarijním stavu. U těch, co na tom byly nejhůře, dokončujeme demolici. Děláme takovou čistku, často se nám tam totiž někdo schovával," sdělil jeden z vlastníků areálu bývalých vinných sklepů na hodonínské Bratislavské ulici Jan Janků.

Zároveň potvrdil, že v plánu je i demolice předních budov. „Ještě potřebujeme určité povolení. V současnosti jednáme také o využití areálu," uvedl podnikatel.

Územní plán počítá s touto lokalitou k výrobním účelům. „Nemusí se nutně jednat jen o výrobu, ale i o komerční záležitosti v podobě nejrůznějších prodejen spojených s doplňkovými službami," upozornil před časem vedoucí hodonínského odboru rozvoje města Jaroslav Malát.

Ten zůstává s majiteli, již téměř jedenapůlhektarový areál koupili v červnu roku 2012, v kontaktu. „Město podporuje jakoukoliv činnost, která umožní rozvoj, oživí území a přitom nebude mít negativní dopad na nejbližší bydlení a dopravu," uvedl vedoucí odboru.

Družstevní vinné sklepy sídlily naproti hodonínskému zámečku od roku 1954, a to podle hodonínského historika Antonína Kučery na místě bývalého pivovaru a lihovaru. V roce 1992 změnily vlastníka, který se na přelomu tisíciletí dostal do hospodářských potíží a v roce 2004 skončil v konkurzu. Z tehdejších osmi budov se kvůli špatné statice zachrání asi jen jedna.