„Začalo to tím, že k nám nastoupila paní, která hned po nástupu otěhotněla. U nás jde o celoživotní vzdělávání, takže nemohu vzít někoho na dva roky jako zástup za mateřskou. O první dítě naší zaměstnankyně se tak staraly ty ženy, které zrovna nepracovaly v laboratoři," popsala vznik nápadu ředitelka společnosti Zuzana Matušková. Ti první doopatrovaní v práci mají dnes sedmnáct let.

Firmy zřizují také dětské skupiny, na které mohou získat i dotace. „Stále však nesplňujeme nějaká kritéria, buď je nás moc, málo, nebo nemáme vhodné místnosti. Proto u nás nefungujeme jako dětská skupina, byť jsme chtěli postavit takovou školičku, kde by bylo zvlášť spaní a prostor na hraní, což si ale zatím nemůžeme dovolit. Máme tady proto jen takový odpočinkový koutek," uvedla Matušková.

O nejmenší se tak starají administrativní pracovnice, které je berou i na vycházky. Problémem není ani to, když dítě potřebuje maminku. „Zaměstnankyně se převleče z laboratorního oděvu a jde za dítětem. Neřeknu jí vůbec nic. Maminky tolerují, že já po nich potřebuji práci, a já zase beru ohledy a chápu, že dítě potřebuje svou mámu," zmínila se Matušková.

Taková možnost je sice na Hodonínsku poměrně ojedinělá, ale mají ji také zaměstnanci hodonínské nemocnice. Tam funguje dětský klub. Na vytvoření oficiální dětské skupiny ani v tomto zdravotnickém zařízení nemají podmínky. „U skupiny je totiž stanovený počet dětí, který bychom museli naplnit. A protože se stane, že onemocní nebo je rodiče nedovedou všechny, nesplnili bychom tuto podmínku a případné dotace bychom museli vracet," osvětlila vznik dětského klubu náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Nemocnice TGM Naděžda Kwašniewská.

Ten mohou využívat děti zaměstnankyň nemocnice, které jsou na mateřské dovolené a do práce chodí na zkrácený úvazek. „Klub funguje pro sedm dětí, a to od února. Zájem ze strany rodičů je. Právě na popud těch, kteří nechtějí být několik let mimo obor, jsme jej vytvořili," vysvětlila ředitelka hodonínské nemocnice Věra Dostálová.

Dětskou skupinu plánovalo i minulé vedení té kyjovské. Tehdejší ředitel měl už i představu, kde by skupina mohla vzniknout.

Z jeho plánů v Kyjově ale sešlo. „Nakonec jsme zjistili, že bychom ani nenaplnili požadovanou kapacitu. Tak jsme od tohoto záměru upustili," sdělila ředitelka kyjovské nemocnice Danuše Křiváková. Doplnila ale, že kdyby se se zájmem rodičů o takovou službu setkala, snažila by se vyhovět.