Sedí na dece, v ruce drží jahodový nanuk a vychutnává si promítání filmu s Melem Gibsonem. Přesně taková vzpomínka na letní kino utkvěla v paměti Kristině Novotné. „Atmosféra letních kin je prostě jedinečná,“ říká zasněně žena.

Letní kina v regionu
Letní kino v Kyjově promítá filmy v pátek, v sobotu a v neděli
Letní kino ve Veselí nad Moravou promítá jednou za 14 dní
Letní kino ve Strážnici promítá třikrát týdně

Promítání filmů pod širým nebem se těší na Hodonínsku velké oblibě. Mezi stálice jednoznačně patří letní kino v Kyjově. Funguje už asi čtyřicet let. „Promítáme po celé léto vždy v pátek, v sobotu a v neděli. Snažíme se uvádět vždy největší filmové pecky, mezi které určitě patřil snímek Bohemian Rhapsody, Ženy v běhu či Teroristka,“ informovala vedoucí kyjovského kina Petra Kyselková. V repertoáru se objevují i filmy pro děti a teenagery.

Letní kino funguje také ve Veselí nad Moravou. Tam pořadatelé vsadili na atraktivní prostředí zámeckého parku. „Většinou promítáme jednou za dva týdny, snažíme se nabízet aktuální filmové novinky,“ uvedl ředitel Veselského kulturního centra Michal Blažíček.

Ilustrační foto.
Dopravcům chybí miliony. Kraj o ně žádá vládu, místo peněz na opravy silnic

Velké oblibě se těší i nedávno zmodernizované letní kino ve Strážnici. Díky digitalizaci kina mohou provozovatelé promítat i ty nejnovější snímky. „Premiérově tedy uvedeme třeba Lvího krále nebo Tarantinův film Tenkrát v Hollywoodu,“ informoval za pořadatele Matěj Zicháček.

Lidé, kteří zavítají do strážnického letního kina, si vychutnají nejen filmové, ale i gastronomické speciality. „Chceme se vyvarovat stereotypů, takže v bufetu připravujeme pravé americké hot dogy a hamburgery,“ doplnil Zicháček.

Novinky se dotýkají i programu. V areálu strážnického kina se uskuteční i hudební koncert či divadelní představení.

Festival Slunce  napíše letoš už svou jubilejní dvacátou kapitolu. Zazpívá spousta hvězd.
Nezmaři, Křesťan, Jíšová... Na Festival Slunce se sjíždí hudební hvězdy

Ne vždy se ale tamní letní biograf těšil z velkého množství návštěvníků. Jeho znovuotevření v roce 2017 předcházela přibližně šestiletá pauza. „Trápila nás tenkrát malá návštěvnost. Také jsme měli k dispozici starou techniku, kvůli které jsme nemohli promítat filmové novinky,“ připomněl Zicháček.

Letní kino v Kyjově ale trápí nezájem diváků dodnes. Areál s kapacitou čtrnácti set míst k sezení zaplní návštěvníci jen asi z devíti procent. „Podle mého názoru se provoz kina nevyplatí. Je tam minimální vstupné a navíc máme zastaralou techniku, která přehraje jen DVD a Blue-ray. Také promítáme filmy i tři měsíce po jejich premiéře,“ svěřila se Kyselková.

Promítání filmových hitů pod širým nebem se bude konat v srpnu také v areálu hodonínských lázní.