Projekt, který spojuje řadu milovníků jízdy na horských kolech, je však teprve na samém začátku. „Přibližně v polovině ledna budeme mít další schůzku s předsedou České Mountainbikové Asociace (ČeMBA), který navrhne, jak by měl pumptrackový areál vypadat," vysvětlila Martina Bílová, starostka Tvarožné Lhoty, pod kterou rekreační areál Lučina spadá.

I přes počáteční stav záměru věří jeho organizátoři v brzké otevření areálu. „Na základě projektu se má už v tomto roce začít s jeho stavbou," sdělil iniciátor nového bikerského areálu na Slovácku Petr Miško.

Na své by si v něm měli přijít milovníci horských kol všech věkových kategorií. „Dráhy budou postavené tak, aby byly přístupné i veřejnosti. Plánujeme dráhy jak pro nejmenší děti s odrážedly, tak také klasický pumptrack, který bude přístupný i starším dětem a dospělým," popsal budoucí areál Miško.

pumptrack
- typ dráhy, který používá „pumpování" (pohyb nahoru a dolů) jako hnací sílu namísto šlapání
- je jedinečný pro nácvik rovnováhy, ovládání a získání dovedností na jízdních kolech
- nový pumptrack vznikne v okolí rekreačního areálu Lučina

Podle předsedy České Mountainbikové Asociace Václava Volrába přilákají pumptrack nebo i plánované nové trasy milovníky jízdy na horských kolech také mimo letní měsíce. „Vlastně se tak celá oblast velmi zatraktivní. Lidé sem nebudou jezdit jen šest týdnů o prázdninách, ale třeba i po zbytek roku," přiblížil návštěvní potenciál Volráb.

Zatím ještě není jasné, na jakou sumu projekt nového cykloareálu vyjde. „Dohromady se může cena celého projektu vyšplhat na stovky tisíc korun, nebo se naopak můžeme vejít i do sta tisíc. Určitě se však budeme snažit zažádat o dotaci, ze které bychom alespoň část zaplatili," informovala starostka Tvarožné Lhoty. Ta zároveň dodala, že cena bude také záležet na šíři projektu, který obec přibližně v polovině ledna zvolí.

Nový areál tak bude unikátním sportovištěm v celé republice. „Zamýšlený koncept je svým způsobem v České republice úplně unikátní," řekl předseda České Mountainbikové Asociace.

V rekreačním areálu Lučina se totiž z největší části využijí již fungující cesty. „Využije se stávající síť lesních cest a stezek, která se pročistí, proznačí a ve výrazně menší míře k nim budou vybudované propojovací a stoupací dráhy," okomentoval projekt Volráb.