„I letos počítáme s mezinárodní účastí. Kromě tradičních řezníků, které vždy před akcí oslovujeme, přislíbili vzorky i soutěžící ze Slovenska a dokonce i z Maďarska. Akce se navíc zúčastní i Václav Klátil z Pacova, který si letos přivezl zlatou medaili z Rakouska, kde uspěl s Matoušovou klobásou," uvedl starosta Velké nad Veličkou Jiří Pšurný. Jak uvedl, akce je mezi řezníky velmi oblíbená. Každý rok se jí totiž zúčastní kolem osmdesáti procent těch, kteří se už na ní se svými uzeninami představili v předchozích letech.

Velický klobáskový košt letos čeká hned několik novinek. Oproti předchozímu ročníku, kdy návštěvníci dostali tři lístky, z nichž každý mohli vyměnit za tác s patnácti vzorky klobás, letos dostanou proti vstupnému lístky čtyři.

„Řekli jsme si, že počet ochutnaných vzorků rozšíříme. Letos tak návštěvníci ochutnají šedesát vzorků. Navíc dostanou i jeden lístek na ovarovou polévku. V ceně je i hlasovací lístek a propiska," doplnil Pšurný s tím, že motto letošního ročníku se nese 
v tom duchu, aby lidé jednou vědomě udělali stravovací chybu a poobědvali ovarovou polévku a klobásy s chlebem.

Novinková bude v sobotu i zábava. Horňáckou cimbálovou muziku Kubíci, pěvecké sdružení Chotár a hostujícího primáše Martina Hrbáče tu doplní i pětinásobný mistr světa ve footbagu Jan Weber.

S u nás stále populárnějším sportem rope skiipingem se také představí skupina Black Lamb, která se řadí ke špičce v České republice. Švihadlovou sestavu předvedou ještě dívky z tělovýchovné jednoty Sokol Velká nad Veličkou.

Košt klobás se soutěží O krála slováckéj klobásky startuje v sobotu 5. května ve dvanáct hodin. Konec degustace je v plánu v osmnáct hodin. Slavnostní vyhlášení vítěze se pak uskuteční v devatenáct hodin.

Součástí tradiční akce je i prodej uzenářských výrobků a ochutnávka a prodej vín.