Jak zároveň dodal, v pondělky bude pokračovat ve vyučování na Masarykově univerzitě a další kantorské hodiny mu přibudou na gymnáziu. Plánuje se také více věnovat muzice. „V ODS ale samozřejmě zůstanu. Stranu je důležité podržet a určitě budu kandidovat na okresního předsedu," řekl Bartoš. Kromě krajského lídra, kterým bude exministr školství Petr Fiala, budou o dalších místech na kandidátce občanští demokraté teprve jednat. „To bude ještě hodně dobrodružné," podotkl strážnický radní.

Podstatnou změnu připravují před volbami i lidovci. Také jim bude poslední lídr za Hodonínsko chybět. Dvojku měl před třemi lety bývalý hodonínský starosta Jiří Koliba. „Už jsem starý chlap. A pokud má politika nějak vypadat, tak je potřeba, aby do ní přišli noví lidé," vysvětlil absenci na kandidátce lidovců Koliba, který se nedávno vrátil ke stavebnímu inženýrství.

Nejvýše postaveným křesťanským demokratem tak zřejmě bude ratíškovický starosta Josef Uhlík. „Kandidátku má teprve v pondělí potvrdit krajský výbor. Snad nám důvěryhodnost a kvalitní program zajistí comeback do parlamentu," řekl Uhlík. O tom, jak by případně skloubil práci v parlamentu s tou na obecním úřadě, zatím nepřemýšlel. „Když se sestavovalo čelo kandidátky, počítalo se spíše s jarním termínem voleb," vysvětlil Uhlík.

I TOP 09 vstoupí do volebního klání bez svého okresního lídra. Při volbách v roce 2010 byl nejvýše dvanáctý čejkovický starosta Pavel Novotný. „Už nejsem členem topky, jsem nezávislý a vůbec nemám ambice se účastnit této politiky," uvedl Novotný.

Jeho bývalá strana navrhne kandidátku dnes, Zemanovci pak v pondělí. Zatím už ale neformálně kontaktovali ministra pro místní rozvoj Františka Lukla. „Oficiální nabídku jsem zatím nedostal. Nejprve si chci ujasnit úkoly, které mě na ministerstvu čekají, a jasně sám sobě zaručit, že je bez problému splním. A pokud budu mít čas na kampaň, pak můžeme debatovat o programovém protnutí nebo personálních otázkách," uvedl kyjovský starosta s tím, že jasno chce mít do konce příštího týdne.

Reálným adeptem na poslanecké křeslo bude na třetím místě komunistické kandidátky Ivo Pojezný. „Podle současných prognóz budeme mít v kraji asi čtyři, maximálně pět zvolených lidí. To bych považoval za úspěch," zamyslel se uvolněný předseda krajského výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost. „Pokud mě lidé zvolí poslancem, okamžitě odejdu z funkce uvolněného krajského zastupitele," sdělil Pojezný.

Velká rošáda se nedá očekávat od největšího favorita předčasných voleb – sociální demokracie. Ta na první tři příčky nasadila silnou trojku – Bohuslav Sobotka, Michal Hašek a Jeroným Tejc. Poslanec z Veselí nad Moravou Ivan Ohlídal se tak oproti posledním parlamentním volbám o místo posune. „Na okresních primárkách jsem dostal takzvanou jedničku a nyní čekám na sestavení krajské kandidátky, které se provede dnes na jednání krajského výkonného výboru," řekl Ohlídal. Dalšími zástupci Hodonínska na sociálnědemokra­tickém parlamentním menu mohou být kyjovský zastupitel Jiří Frolec a pak také starosta Nechvalína Jaromír Brančík.