Smlouvu s firmou uzavřelo na Hodonínsku asi deset obcí. Ty se nyní snaží získat zpět peníze z přeplatků z energie. „Se společností jsme vypověděli smlouvu a teď už s námi její zástupci nekomunikují. Stále nám však dluží asi dvanáct tisíc. Budeme je i nadále upomínat. Pokud to nezabere, budeme situaci řešit právní cestou," uvedl Hodonínskému deníku Rovnost starosta Josefova Vojtěch Pospíšil.

V Javorníku dostali od firmy místo přeplatku nabídku veřejného osvětlení. „Odmítli jsme ji. Dvě světla pro nás nemají význam. Stále nám dluží asi osmatřicet tisíc korun. Musíme kontaktovat právníka a začít to řešit. Smlouvu jsme měli naštěstí jen na rok," sdělil javornický starosta Jiří Hrbáč.

O mnohem větší částku se nyní strachují v Lipově. Energie pod kontrolou jim na přeplatcích totiž dluží bezmála tři sta tisíc korun. „Už jsme poslali předžalobní výzvu, pokud nezabere, přistoupíme přímo k žalobě," řekl starosta Lipova Miloslav Jagoš.

Ten svojí spolupráce s firmou nyní trpce lituje. „Obvolávali jsme tehdy spoustu starostů, zda do smlouvy jít, a všichni nás podpořili. Bohužel jsme pochybili a takto to dopadlo. Je to pro nás velké poučení," dodal Jagoš.

Nedostatek peněz na vyplácení přeplatků společnost nepopírá. „Kvůli usnesení soudu máme už od listopadu zablokované účty, zůstali jsme tak bez vlastních prostředků. Náhradou jsme obcím nabídli odebrat od nás LED veřejná osvětlení," řekla za společnost Věra Tejmlová.

Ke zmrazení účtu firmy došlo vydáním dvou předběžných opatření Okresním soudem v Hodoníně v listopadu a prosinci minulého roku. Proti nim se Energie pod kontrolou odvolala. „Odvolání však Krajský soud v Brně pro jejich nicotnou argumentaci odmítl," uvedl generální ředitel dodavatele energií, společnosti Amper Market, Jan Palaščák. Právě jí má Energie pod kontrolou dlužit desítky milionů.

Firma Energie pod kontrolou na poskytování energií nemá licenci, je pouze zprostředkovatelem. Představitelé obcí tvrdí, že to nevěděli. Stali se tak černými odběrateli, přestože za elektřinu platili.

Amper Market, kterému společnost přestala poplatky odvádět, se však s nimi domluvil. „Zástupci většiny obcí složitou situaci pochopili, uhradili nám dodanou elektřinu za prosinec a velká část z nich s námi pokračuje i nyní," vyjádřil se Palaščák.

DOMINIKA FLORIÁNOVÁ