Podle Miroslavy Chmelové z vracovské deratizační společnosti Chavet existuje hned několik způsobů, jak se nevítaných hlodavců zbavit. Nabídnou se jim zabarvené návnady, zrní, či se položí takzvané jedové stanice.

„Každý jed je jiný. Nám se nejvíc osvědčilo napuštěné zrní. Jedy se ale vyrábí i v různých příchutích, například čokoládové. V místě, kde máme větší výskyt potkanů, se snažíme tato ochucení střídat, protože hlodavci jsou velmi chytří a někdy je těžké je zlikvidovat," uvedla Chmelová.

Podle ní na Hodonínsku není v žádné obci nijak kalamitní stav, přesto se najdou i obce, kde je hlodavců více, než jinde. „Samozřejmě záleží na tom, jak se deratizace provádí. Jsou obce, které ji dělají pravidelně a problémy nemají a jsou obce, které na deratizaci šetří. Tam pak problém může nastat," uvedla Chmelová. Návnady se nejčastěji pokládají do kanálů, veřejných prostranství a suterénů, rodinných či činžovních domů.

Třicet chorob

Nejzávažnějšími nemocemi, které potkani nejčastěji výkaly přenášejí, jsou pak leptospiróza a weilova žloutenka. Celkem ale tito hlodavci roznášejí na třicet druhů chorob, které jsou člověku nebezpečné. „Dále také poškozují jídlo požerem. To znamená, že nakousnou několik potravin a ty pak nelze použít," vysvětlil majitel zlínské deratizační společnosti Deratex Oldřich Bubrinka.

Hlavní celoplošnou deratizaci už má za sebou například Hodonín, který ji prováděl po dobu pěti týdnů.

Pozadu ale nejsou ani menší obce. Na jarní očistu od hlodavců se chystá Hroznová Lhota. Druhá, letošní ji pak čeká na podzim. „Žádný zásadní problém s přemnožením hlodavců nemáme, jsou to spíše preventivní zásahy, aby k němu nedošlo. V obci ale potkany máme určitě, protože je zde několik neobydlených domů," uvedl starosta Hroznové Lhoty Petr Hanák, s tím, že obec ročně za deratizaci kanalizace a veřejných prostor v obecních budovách zaplatí do patnácti tisíc korun.

První rozložení jedu čeká obec ve středu. „Firma se ale nedostane do suterénů domů zdejších obyvatel. I proto jsme s ní domluvení, že pokud lidé chtějí, mohou si za velmi výhodnou cenu návnadu koupit. Takto nám to funguje již řadu let a jsou na to zvyklí i místní," doplnil starosta. Deratizace čeká v nejbližších týdnech také například Kyjov či Tvarožnou Lhotu.

Naopak laboratorní potkany si nemohou vynachválit jak jejich chovatelé, tak i zoologové. Podle pedagoga Univerzity Palackého v Olomouci Ivana H. Tufa jsou potkani ideálním domácím mazlíčkem pro děti. „Potkani jsou přítulná inteligentní zvířata, která se ráda mazlí. Dotyk a hlazení jsou jim příjemné. Vědci dokonce zjistili, že se při lechtání smějí a lechtání vyhledávají. Potkani při správné péči nezapáchají, a pokud se nebojí, nehrozí, že by majitele kousli. Mutace bez srsti jsou vhodné i pro alergické děti.