Poslední novinka vzniká v blízkosti hřišť na plážový volejbal a nohejbal a především restaurace. „Myslím si, že se amfiteátr bude hodně využívat. Tím spíš, když tady už v minulosti byly taneční zábavy, dny dětí, různá vystoupení včetně koncertu Josefa Laufra,“ řekla kousek od stavby místní kantorka Danuše Vojkovská.

Starosta Lužic Tomáš Klásek.
Starostou ve druhé obci? Má to výhody i nevýhody, říká Klásek z Lužic

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkStarosta téměř třítisícových Lužic Tomáš Klásek předpokládá využití nového amfiteátru zejména v hlavní sezoně, tedy od května do září. „Máme ambice, aby byl využívaný pro koncerty, divadelní představení, vystoupení pro děti třeba i s kouzelníkem,“ přiblížil starosta. Novinka vyjde na 1,8 milionu korun s tím, že více než třetinu nákladů pokryje dotace.

Kromě zmíněných atrakcí nabízí přírodní areál také prostory pro pétanque, herní prvky pro menší děti či workoutové hřiště. Mimo to je tady k vidění množství velkých plastik, které vznikaly při jednotlivých ročnících sochařského sympozia. Hlavní atrakcí je ale Lužák. Tato vodní plocha původně nazývaná Tihelňa vznikla jako zatopená jáma, z níž se předtím těžil jíl na výrobu cihel. Po zřízení nového mola a především v poslední době si nachází své milovníky i mimo letní sezonu u otužilců. „Dojíždí si sem zaplavat lidé od Hodonína až po Břeclav. Voda už je teplejší, takže ruce v ní nezebou,“ dodává místní otužilec Antonín Krejčiřík.

Začátky Lužáku

Původně se pro vodní plochu používal název Tihelňa.
1926 si tuto zatopenou těžební jámu pronajal studnař František Novák a zřídil zde koupaliště.
Po druhé světové válce koupaliště opravil Rudolf Beneš, který tady zřídil bazény, postavil můstek a bufet.