Expozice, která na několika panelech seznamuje s odbojovými a partyzánskými organizacemi, bude v Kyjově k vidění do třetího dubna, kdy se přestěhuje do nedalekých Buchlovic. „Výstava vznikla za podpory ministerstva obrany k nadcházejímu sedmdesátému výročí osvobození Československa a ukončení druhé světové války v Evropě. Připomínáme jména významných postav protinacistického odboje včetně atentátníků na zastupujícího protektora Reinharda Heydricha – Jana Kubiše a Josefa Gabčíka," uvedl předseda spolupořádajícího oblastního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu v Kyjově Miroslav Běťák.

Výstava je přístupná dopoledne školám a odpoledne od patnácti do osmnácti hodin veřejnosti. „Tato expozice je první v seriálu akcí, které se v Kyjově uskuteční až do osmadvacátého dubna. Tedy do doby, kdy skutečně oslavíme sedmdesáté výročí," sdělil ředitel školy Jan Navrátil.

Úvodní slovo včera patřilo historikovi Janu Kuxovi. „Válka se dotkla řady místních. Například parašutista Pechal se narodil nedaleko Kyjova a měl těsně před atentátem na Heydricha působit na Kyjovsku. To se ale nakonec zvrhlo v nacistický a esesácký hon na příslušníky jeho paravýsadku," připomněl jednoho ze slováckých odbojářů Kux.