Experti chtějí pozměnit materiálové složení takzvaných biologicky rozložitelných polylaktidových matric. „Polylaktid je biologicky odbouratelný polyester, jehož úpravou chceme zlepšit materiálově-mechanické užitné vlastnosti obalů a parametry zpracování při reálné výrobě. Tím zvýšíme efektivnost a spolehlivost výroby,“ vysvětlil ředitel Blatinie Miroslav Olbrecht.

Nové obaly mají ušetřit spotřebu ropy, snížit množství plastů a po několika měsících se rozložit na neškodné látky nezatěžující životní prostředí. Projekt odstartoval v roce 2017 a hotový má být do konce příštího roku. „Obaly budou primárně pro obědy. Nyní je optimalizuje a budeme provádět testy,“ přiblížil ředitel Centra polymerních systémů Vladimír Sedlařík.

Do vývoje těchto obalů vložil stát prostřednictvím Technologické agentury ČR téměř 2,4 milionu korun. „Ekologicky šetrné a rozložitelné obaly jsou v současné době nejen celosvětovým trendem, ale i nutností. Proto jsme neváhali podpořit společný projekt výzkumníků Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a profesionálu z firmy Blatinie na vývoj nových obalů ve formě misek na potraviny,“ dodal předseda agentury Petr Konvalinka.

Přístaviště Rohatec bude nejbližší zastávkou pro lodě, které proplují novou plavební komorou na Baťově kanálu.
OBRAZEM: Nová komora v Rohatci? Se stavbou chtějí začít za rok