„Takový štrúdl ze surovin co dům dal je většinou nejlepší,“ usmívala se pořadatelka koštu, vedoucí kulturního domu ve Ždánicích Věra Hrubá. S koštováním závinů tam začínali před čtyřmi lety.

„To jsme tu měli sedmnáct druhů a s velkou slávou nás natáčela i televize. Postupně se to rozkřiklo a letos máme rekordní počet štrúdlů. Je jich celkem pětatřicet a návštěvníků přišlo asi šedesát,“ spočítala vedoucí.

Pečenou dobrotu připravili většinou místní, ale přivezli ji i kuchtíci z Bučovic či Milonic. Na dlouhém stole se tak sešly záviny jahodové, tvarohové, broskvové či houbové. Chybět nesměla klasika – jablečný a ořechový štrúdl. „Ty také chutnají nejvíc,“ zhodnotil zkušeně jeden z pravidelných účastníků koštu Zdeněk Duroň. A mohl si to dovolit, protože s manželkou, dcerou, synem a snachou absolvovali už všechny čtyři ročníky. Štrúdly, které pak hodnotí všichni návštěvníci koštu, si přitom pečou každý svůj. „Důležité je, aby lahodil i oku, a když se k tomu přidá ještě chuť, vítězství je na dosah,“ radí Duroň a dodává: „Hlavní ale je, aby lidem chutnal.“

Další z návštěvníků koštu, Ladislav Chromý ze Ždánic přiznal, že štrúdl nemá vůbec rád. Ani ten masový, který napekla jeho paní. „Zaprášily by se mi plíce,“ dělal si legraci z toho, že je buchta přece upečená z mouky. Přesto nelitoval, že na košt přišel. Každý ročník totiž doprovází beseda se zajímavými hosty. Tentokrát byl velmi vzácný – rodačka ze Ždánic, profesorka Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Jarmila Krátká. Ta s sebou přivezla také své kolegy a studenty muzikálového herectví. Sedmasedmdesátiletá profesorka, která ještě třikrát týdně vyučuje, nakonec i sama zazpívala. Ždáničtí jí za to poděkovali potleskem ve stoje. „Bylo to úžasné. S těmi zpěváky, co tu byli předtím, se to nedá srovnat,“ pochvaloval si výkony zpěváků a zejména jeho dávné kamarádky Jarmily, kterou zná z dětství.

O tom, že na profesorku Krátkou rád nevzpomíná jen on, svědčil zástup lidí, kteří si s ní chtěli popovídat a zavzpomínat. „Mám na Ždánice jen ty nejkrásnější vzpomínky,“ svěřila se profesorka Ve Ždánicích totiž prožila krásných osmnáct let, než odešla studovat. Naposledy ve ždánickém kulturním domě vystupovala před pětatřiceti lety. „Pozvání od paní starostky mě dojalo,“ přiznala profesorka, která se netajila ani tím, že moc ráda peče štrúdl.

„Pochopitelně podle ždánického receptu, který mě naučila maminka,“ vyprávěla a pochlubila se, že její štrúdl si oblíbila všechna její vnoučata i příbuzní. „Střed těsta se musí pomazat máslem a posypat praženou prézlou, tedy strouhanku, jak se ve Ždánicích říká. Pak se tam teprve naskládají jablíčka, skořice a citrónová kůra. A to je asi to ždánické, tak to, co vím, nikde jinde nedělají,“ prozradila ještě vlastní recept Ždáničanka Jarmila Krátká.