„Jdeš na tekuté nebo jen na pevné?“ vítali se nejednou příchozí u dveří kulturáku, aby si upřesnili, jestli si spolu mohou dát štamprli pálenky. Kdo nemohl pít, koštoval povidla nebo různé druhy buchet, placek či jiných kulinářských pochutin, ve kterých jsou obsažené produkty z trnek. A kdo nechtěl jíst ani pít, přišel za kulturou, která k louckému koštu trnek patří.

„Jsem nadšená jak podobou koštu tak náladou lidí,“ podělila se o své dojmy lidová vypravěčka teta Filomena z Vracova, která se díky pozvání pořadatelů octla na této akci vůbec poprvé. Na koštování neměla čas, ale ocenila nápad pořadatelů nabízet k ochutnání trnky ve všech podobách i způsob zábavy.

„Moc se mi líbí zdejší lidé. Jsou takoví obyčejní, nikdo si na nic nehraje. Cítím se mezi nimi skvěle,“ dodala teta Filomena.

Právě snaha o zábavu pro všechny lidi stála za založením tradice koštu, který má po víkendu za sebou už pátý ročník. Své si na něm opět našli nejen muži při koštování pálenek, ale i děti a ženy. Nabídku už v posledních letech rozšiřují také ukázky tradičních prací či výstava.

„V zasedací místnosti byla například ukázka velikonočních prací. Prezentovala se tam také šicí dílna krojů z Blatničky,“ uvedla příklady pořadatelka Anna Vašicová.