VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žarošice opět provoněly klobásy

Žarošice /FOTOGALERIE/ – O prvenství na letošním žarošickém koštu bojovalo jednapadesát druhů klobásků. I z medvěda a klokana.

19.3.2011
SDÍLEJ:

Osmý ročník koštu klobásků v Žarošicích.Foto: DENÍK/Veronika Horáková

Tisícové Žarošice se už poosmé proměnily na ráj klobásků. Tentokrát soutěžily i vzorky vyrobené z medvědího a klokaního masa. Porotci tak měli opět těžkou volbu.

„Všech jednapadesát vzorků, které jsme degustovali, byly výborné,“ zhodnotil letošní ročník koštu člen poroty Stanislav Suchý ze Žďáru nad Sázavou. Další z porotců Jan Šindelář z Brna k hodnocení koštu doplnil, že tento rok byly klobásky chuťově opravdu velmi vyrovnané. „Je to malinko lepší než loni a předloni,“ podotkl ještě Šindelář. V kategorii domácích klobásků tak uspěly vzorky z Ústní nad Labem, Duban u Prahy i Žarošic. Mezi živnostníky triumfovaly klobásy z Hodonína, Vícemilic a Týnce.

Jak nastínil jeden z pořadatelů koštu Waldemar Sedláček, o celkovém pořadí rozhoduje chuť, vůně, konzistence a soudržnost. Tento ročník podle něj poznamenal přesun pořádání soutěže z února na duben. „Tentokrát jsme se museli obejít bez slovenské účasti. Slováci totiž drží půst,“ vysvětlil spoluorganizátor akce. Letošního koštu se tak zúčastnilo o dvanáct soutěžících méně. Najít i v takovém počtu nejlepší klobásek je podle Sedláčka velmi obtížné. „Rozhodně porotcům nezávidím,“ prohlásil Sedláček. Jak doplnil, o celkových vítězech rozhodovalo osm porotců z celé České republiky.

Košt klobásků už podle Žarošického uspořádali také Slováci v Liptovském Mikuláši. Tam se umístily české klobásky na posledních místech. „Každý kraj má klobásky chuťově jiné. Slováci se zase na našem koštu umístili v loňském roce na posledním místě,“ přiblížil spoluorganizátor akce. Letošní ročník žarošického koštu byl zvláštní také tím, že o prvenství bojovaly klobásky z medvědího a klokaního masa. Jeden druh obsahoval dokonce sýr.

Spokojeni s letošní úrovní klobásků byli kromě organizátorů a porotců také návštěvníci akce. „Výborné jsou pikantní. Medvědí jsem zatím nekoštoval,“ řekl Zdeněk Žoužela z Brna.

Autor: Veronika Horáková

19.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mladá zpěvačka Jana Otáhalová ze Starého Poddvorova vydala a pokřtila své první CD. Jmenuje se Ej, až budu veliká.
5

Vydala své první CD. Text jedné písně je o tátovi, říká mladá zpěvačka

Poškozený les - ilustrační snímek

Moravu potrápil silný vítr. Lámal stromy, odnášel střechy, přerušil elektřinu

Studenti i vyučující pomáhali. Uspořádali sbírku oblečení a obuvi

Hodonín - Jedenáct pytlů naplnili studenti a vyučující hodonínské obchodní akademie použitým oblečením a obuví. Ve spolupráci s Oblastní charitou Hodonín totiž uspořádali sbírku.

Podruhé narozen pod koly tramvaje a padlý symbol Vánoc: nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 11. prosince 2017.

Řidič sanitky pil alkohol před jízdou. Přišel o práci

Jižní Morava – Opilý vezl poslední listopadovou sobotu v šest hodin ráno své pacienty řidič dopravní sanitky, který pracoval pro znojemskou nemocnici. Zaměstnavatel už s ním ukončil pracovní poměr. Nepříjemná událost u profesionálního řidiče však není výjimkou. Počátkem roku policisté přistihli při rozsáhlé kontrole také šest řidičů linkových autobusů, kteří nadýchali až 0,8 promile.

Brňané mají školu smyku za rohem. Na novém polygonu řidiče rozhodí tržná deska

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Námraza na silnici překvapila před dvěma lety řidiče z Brněnska Václava Hájka. „Dostal jsem smyk a skončil v příkopu. Byl to jeden z důvodů proč jsem si zaplatil školu smyku v Jihlavě,“ poznamenal. Od pondělí už jihomoravští řidiči na polygon nepojedou daleko. Představitelé firmy Polygon Brno otevřeli nový areál u Masarykova okruhu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT