Tisícové Žarošice se už poosmé proměnily na ráj klobásků. Tentokrát soutěžily i vzorky vyrobené z medvědího a klokaního masa. Porotci tak měli opět těžkou volbu.

„Všech jednapadesát vzorků, které jsme degustovali, byly výborné,“ zhodnotil letošní ročník koštu člen poroty Stanislav Suchý ze Žďáru nad Sázavou. Další z porotců Jan Šindelář z Brna k hodnocení koštu doplnil, že tento rok byly klobásky chuťově opravdu velmi vyrovnané. „Je to malinko lepší než loni a předloni,“ podotkl ještě Šindelář. V kategorii domácích klobásků tak uspěly vzorky z Ústní nad Labem, Duban u Prahy i Žarošic. Mezi živnostníky triumfovaly klobásy z Hodonína, Vícemilic a Týnce.

Jak nastínil jeden z pořadatelů koštu Waldemar Sedláček, o celkovém pořadí rozhoduje chuť, vůně, konzistence a soudržnost. Tento ročník podle něj poznamenal přesun pořádání soutěže z února na duben. „Tentokrát jsme se museli obejít bez slovenské účasti. Slováci totiž drží půst,“ vysvětlil spoluorganizátor akce. Letošního koštu se tak zúčastnilo o dvanáct soutěžících méně. Najít i v takovém počtu nejlepší klobásek je podle Sedláčka velmi obtížné. „Rozhodně porotcům nezávidím,“ prohlásil Sedláček. Jak doplnil, o celkových vítězech rozhodovalo osm porotců z celé České republiky.

Košt klobásků už podle Žarošického uspořádali také Slováci v Liptovském Mikuláši. Tam se umístily české klobásky na posledních místech. „Každý kraj má klobásky chuťově jiné. Slováci se zase na našem koštu umístili v loňském roce na posledním místě,“ přiblížil spoluorganizátor akce. Letošní ročník žarošického koštu byl zvláštní také tím, že o prvenství bojovaly klobásky z medvědího a klokaního masa. Jeden druh obsahoval dokonce sýr.

Spokojeni s letošní úrovní klobásků byli kromě organizátorů a porotců také návštěvníci akce. „Výborné jsou pikantní. Medvědí jsem zatím nekoštoval,“ řekl Zdeněk Žoužela z Brna.