Platan, který má hodnotu sto osmnáct tisíc korun a obvod kmene více než čtyři a půl metru, odborníci zpevnili dvěma vazbami. Pevnou a pružnou. „Do spodní části dali tu pevnou, která kmen udrží. Nahoře v koruně je vazba volná, která bude strom jistit například při větru, aby nedošlo k jeho zlomení. Zabezpečený tak bude na několik dalších let," upozornila Havránková.

Kyjovský platan zvolila Nadace Partnerství z celkem šestapadesáti žádostí. „Odborná komise vybrala dvě desítky stromů, které ošetření skutečně nejvíce potřebují," uvedla koordinátorka projektu Hana Zuchnická z Nadace Partnerství.

O stromech bylo v Kyjově celé páteční dopoledne. Sdružení Kyjovské Slovácko v pohybu v parku uspořádalo zejména pro děti zábavu k projektu Stromy a život. „Je celoroční. Jednou z jeho hlavních myšlenek je upozornit na stromy, které jsou kolem nás. Školáci si mohou jeden z nich v parku adoptovat. Neznamená to samozřejmě, že by na něj dávali peníze, ale zkrátka že sem za ním budou chodit a třeba mu zpívat," vysvětlila manažerka Kyjovského Slovácka v pohybu Hana Horňáková.

V parku na děti čekalo několik stanovišť, kde se zábavnou formou dozvěděly potřebné informace o stromech. „Mohou si například udělat ptačí budky nebo ochutnat čaje z exotických dřevin. Jsou tu také odborníci na včely, které ke stromům patří," uvedla Horňáková.

Stromy a život zorganizovalo Kyjovské Slovácko v pohybu poprvé. „Pravidelně jsme pořádali Den Země, ale ten už se rozšířil do škol, takže si jej tam dělají po svém. Za to jsme samozřejmě rádi, ale u ekologických akcí jsme chtěli zůstat. Proto jsme zvolili tematiku ke stromům. Dnes jsme ji spojili i s ošetřením platanu," podotkla Horňáková.

Představili se například zástupci Technických služeb města Kyjova, Domov Horizont či řezbář.

Ošetření platanu bylo zdarma. Radnice zaplatila jen materiál, který stál zhruba pět tisíc korun. Přestože se letos Kyjov přihlásil o tuto mimořádnou péči poprvé, podle Havránkové je možné, že to za rok zopakuje. A to s ořešákem, který stojí v blízkosti včera ošetřeného platanu.