Zástavba jedenáctitisícového města je podle vodohospodářů v současnosti ohrožená při průtocích vyšších než je dvacetiletá voda. Při stoleté povodni na Kyjovce je pak v ohrožení 2 300 obyvatel a sedm set domů.

„Pro zajištění ochrany je navržen komplex opatření zahrnující výstavbu suché nádrže nad městem a přírodě blízká opatření nad městem i přímo v něm. Vzniknout mají revitalizační opatření na přítocích Kyjovky a také opatření za účelem zpomalení odtoku a zvýšení retence vody v krajině,“ přiblížil plány generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Jan Vajčner (na snímku) je propagátor severské chůze. V projektu Toulavé klacky pomáhá dětským léčebnám na jihu Moravy.
Stovka pěšky u Baťova kanálu: Bojím se větru, říká propagátor nordic walkingu

Mimo zástavbu mají být nově meandry a mokřady. Jednodušší bude také rozliv v údolní nivě Kyjovky. „V zástavbě města vybudujeme protipovodňové valy a zídky,“ doplnil ředitel.

Na druhé straně Kyjovští chtějí vodní tok také více přiblížit lidem, aby u něj mohli trávit volný čas, a to hned nedaleko tamního koupaliště. „Jednou z ambicí je roztáhnout Kyjovku do městského parku, který nyní vodní tok pouze lemuje. Získali bychom tím nesmírně atraktivní prostor pro trávení volného času,“ řekl starosta František Lukl.

Extrémy

Zároveň jsou v zástavbě plánované revitalizační úseky, které poskytnou lepší podmínky pro živočichy, zejména vodní ptáky. Vodohospodáři jsou přesvědčení, že díky vyřeší dva extrémy: ochranu před velkou vodou i dopady sucha.

Starosta Lukl připomněl, že současné břehy Kyjovky pojmou maximálně dvacetiletou vodu. Při zhoršeném stavu už městu hrozí problém.

Nápis před jedním z bytových domů v Hodoníně.
Chcípl pes přitvrdil: před dům poslance Tesaříka nasprejoval nápis, že je zrádce

„Ostatně při vytrvalejších deštích se v některých částech s rizikem rozlití říčky setkáváme. Zamýšlené valy by byly schopny zachytit až stoletou vodu,“ uvedl starosta.

Město se s Povodím dohodlo na zajištění studie proveditelnosti, z ní má zároveň vyplynout následný harmonogram prací. Z dokumentu vzejdou i odhadované náklady.