Zájemci se mohou registrovat například v tamní nemocnici, u praktického lékaře nebo v dalších větších centrech. Změny se na jižní Moravě ale týkají i jiných míst.

Ukončení očkování oznámili na začátku června také představitelé nemocnice v Boskovicích na Blanensku. Původní rozhodnutí však přehodnotili a lidé se tam mohou registrovat i nadále. Podle informací na webových stránkách zdravotnického zařízení reagovali na velký zájem ze strany obyvatel v boskovickém regionu.

Starostka Nevojic Kamila Ohnoutková.
Jsme činorodí, říká o Nevojicích starostka Kamila Ohnoutková

Nerozhodná je zatím například brněnská studentka Michaela Osvaldová. „Bojím se, jaké bude mít vakcína a látky v ní účinky z dlouhodobého hlediska,“ svěřila se Deníku Rovnost.

Ve velkokapacitním očkovacím centru na brněnském výstavišti si všímají, že denně si nepřijde pro dávku vakcíny asi sedmdesát až sto lidí. „Z pěti tisíc lidí někteří nepřijdou, omluví se v průběhu dne. Počítáme s tím, že náhodou onemocní, mají teplotu,“ zmínila mluvčí bohunické nemocnice Veronika Plachá. Zdravotníci z této fakultní nemocnice mají očkování na výstavišti na starosti.

Vakcíny ředí na místě

Na výpadky dokáže personál reagovat. „V očkovacím centru máme farmaceuty, kteří ředí vakcíny přímo na místě. Odpoledne už vidíme, kolik lidí se dopoledne nedostavilo. Ke konci dne tak ředíme jenom přesný počet, který nám vychází. Nestane se, že by vakcína přišla vniveč,“ ujišťovala mluvčí Plachá.

Ilustrační snímek. Skauti
Boom skautingu na jihu Moravy: ve Vyškově se nastěhují do nového domu

I v dalších týdnech plánují očkovat pět tisíc lidí denně. Dalších několik tisíc navíc čeká na termín.

Zdravotníci ze svatoanenské nemocnice, kteří očkují v hustopečském Společenském domě a také ve svém domovském zařízení v Pekařské ulici, mají pro podobné případy mezer v pořadníku připravený seznam náhradníků. „Průměrně na první dávku nepřijde denně zhruba deset lidí, na druhou pět,“ vyčíslila za nemocnici Anna Silná. S očkováním mladších ročníků nárůst zrušených termínů nezaznamenali.

MICHAL HRABAL
KAROLÍNA STÁRKOVÁ