Na velkolepé ohňostroje se rádi dívají i lidé, kteří jinak na zábavu amatérských pyrotechniků nadávají. Jedním z ohňostrůjců, kteří na přelomu roku objížděli obce a města, byl Jiří Krkavec ze Všechovic u Tišnova.

„Na konci prosince a začátku ledna jsem odpálil dvacet pět ohňostrojů. Denně aspoň jeden, ale většinou několik. Na ty největší akce jsem si bral až padesát kilo pyrotechniky,“ přiblížil Jiří Krkavec průběh novoročních oslav. Jeho práci mohli 2. ledna vidět obyvatelé Prušánek. O víkendu pak ještě ozářil oblohu nad nedalekými Velkými Bílovicemi.

„Zveme ho k nám už devět let a jsme s ním velice spokojeni,“ pochválila provozovatele ohňostrojů Vlasta Trechová z obecního úřadu v Prušánkách, která jeho produkci každoročně objednává. Jiří Krkavec přitom zdaleka nejezdí jen po jižní Moravě. Tak například 30. prosince nechyběl v Praze na Hradčanském náměstí. Na pyrotechniku v rukou laiků se dívá hodně kriticky.

„To, co často vidím, je katastrofa. Lidé jsou opilí a nemají soudnost. Návod si ani nepřečtou, natož aby ho dodrželi, a pak je to hodně nebezpečné,“ tvrdí.

„Sám říkám, že každý výrobek je originál, a proto se k němu chovám nanejvýš opatrně. Samozřejmě se stává, že některý nefunguje, pak ho musím zlikvidovat podle předpisů,“ dodal Krkavec. Hlavně díky opatrnosti se při jeho produkci nikdy nikdo nezranil. Zařízení, které mu pomáhá rachejtle odpalovat, připomíná jednoduchý zvukařský pult.

„Každý ohňostroj musí být jiný. Obvykle jezdím opakovaně na stejná místa a diváci si musí přijít na své, takže měním pyrotechniku i hudbu,“ říká Krkavec ke své práci.

„Označení rachejtle je velmi obecné a vyloženě amatérské. My používáme stroboskopy, fontány, sluníčka, podle toho, jak je nazve výrobce. Většinou je to pyrotechnika třetí třídy, kterou laici nesmí používat, ale máme tady i čtyřky a občas nějakou dvojku, aby byl ohňostroj pestřejší. Diváci vždycky nejlépe reagují na závěrečné výškové efekty. Ty jsou zároveň nejdražší,“ rozpovídal se.

O cenách takových atrakcí nechce příliš mluvit, záleží prý hlavně na výrobcích, které přitom použije. Devítiminutový ohňostroj, jako byl ten v Prušánkách, stojí průměrně kolem dvaceti tisíc korun. Každodenní putování po Čechách a Moravě mu teď skončilo, ne však nadlouho.

„Letní sezonu zahajuji už v dubnu a ukončím ji zase v Prušánkách po Novém roce 2009,“ plánuje ohňostrůjce Jiří Krkavec.