Podle předpovědí meteorologů má ale průtok kulminovat až kolem půlnoci. „Jsem tak skeptický k tomu, že by břehy řeku udržely. Tak se tak zřejmě rozleje po lukách,“ svěřil se rohatecký starosta Jarmil Adamec. U rohateckých přístavu se tak už objevují zábrany.

Již ráno svolal povodňovou komisi pro Veselsko starosta Veselí nad Moravou Petr Kolář. Za městem už se kolem poledne začal rozvodňovat odlehčovací kanál a to u soutoku s hlavním tokem řeky Moravy. „Je však nezbytné, aby zejména občané bydlící v blízkosti řeky zůstali bdělí a sledovali aktuální stav. Veškeré orgány, které by v případě potřeby reagovaly, jsou v pohotovosti,“ uvedl Kolář. Mimo jiné se uzavřel chodník podél řeky Moravy od Zbrodku po park se uzavírá.

Jihomoravští hasiči řeší několik událostí zejména na Blanensku (čerpání vody, čištění propustí, stavidel).
Vydatné deště zvedly hladinu Veličky, hrozí povodně

I odpoledne radnice nadále monitorujeme stav hrází a mostů ve Veselí nad Moravou i další kritická místa řeky Moravy. „Pracovníci Služeb města Veselí, Povodí Moravy, strážníci i dobrovolní hasiči našeho města jsou připraveni držet noční pohotovost, aby mohli zasáhnout v případě ohrožení majetku nebo lidí," uvedla v šestnáct hodin mluvčí veselské radnice Žaneta Jančaříková s tím, že lidé, kteří mohou být již nyní bezprostředně ohroženi stoupající vodou, si mohou vyzvednout pytle s pískem na stanici městské policie. „Nezapomeňte si s sebou občanský průkaz kvůli prokázání bydliště," vzkázala mluvčí.

Voda dělala problémy ale i jinde. Výstrahu vydali i policisté pro silnici I/54 mezi Blatnicí a Blatničkou, kde musejí řidiči projíždět zaplavený úsek se zvýšenou opatrností. „Lidé také začínají mít problémy se sklepy, které se začíná zaplavovat,“ sdělil starosta Blatničky Antonín Minařík.

Nová laguna se vytvořila pod Filipovskou sjezdovkou u Javorníka.