Olympiáda v Hodoníně? I to se může stát. Pražský primátor Pavel Bém přijel do Brna, kde prohlásil, že by v okresním městě mohl být jeden z campů, ve kterém by se připravovali zápasníci z celého světa.

„Jižní Morava může získat pro sportoviště až tři miliardy korun. Zhruba polovina půjde do Brna. V Brně budou mít centrum přípravy cyklisti, kanoisti a gymnasti, zápasníci budou směřovat do Hodonína,“ uvedl primátor Prahy Pavel Bém. Pořadatelé vytipovali po celé republice sportoviště, na kterých by se olympionici připravovali na hry. Jedná se o tři druhy zařízení. Jsou jimi přípravné campy, tréninková zařízení a olympijská sportoviště.

„Náším záměrem je zachovat současná sportoviště a pozvednout je na mezinárodní úroveň. V Hodoníně by měl vzniknout přípravný camp pro zápasníky. Tak, jako se jede Šeberle rok před olympiádou aklimatizovat do Pekingu, přijeli by světoví zápasníci do Hodonína,“ vysvětlil Karel Tejkal z pořadatelské společnosti Praha olympijská. Zřizovatelem společnosti je město Praha a Český olympijský výbor. Výstavbu nových sportovišť přitom pořadatelé neplánují, chtějí upravit ty stávající.

„Sportoviště vybavíme tak, aby vyhovovala požadavkům, které budou za patnáct let,“ dodal Tejkal. Ke konkrétnímu jednání ale zatím nedošlo. „Nikdo nás ještě neoslovil, ale byl bych pro. Olympiáda by u nás by mohla zlepšit infrastrukturu,“ řekl starosta Hodonína Lubor Šimeček. Zápasníci mají v Hodoníně osmdesátiletou tradici.

„Možná to je důvod, proč si naše město vybrali. Vychovali jsme i špičkové sportovce. V poslední době máme ale problémy s prostory pro trénování, proto se rozpadá družstvo mužů. Olympiáda by nám pomohla zlepšit zázemí,“ komentoval situaci předseda zápasnického oddílu TJ Slovan Hodonín Vladimír Komorný.