Dlouhé měsíce jednání o osudu kapličky Všech svatých se možná blíží ke konci. „Ve spolupráci s památkovým odborem jsme oslovili specialistu na obnovu památkově chráněných objektů. Domluvili jsme se na zpracování projektové dokumentace na opravu," sdělila referentka strážnického odboru investic a správy budov Romana Okániková.

Dokumentace má být hotová do konce března tohoto roku. Prioritou je, aby zůstala zachovaná podstata kapličky. Proto se její rekonstrukce odehraje s maximální citlivostí a za použitím původních výrobních technik a materiálů. „Projektant si nechal doručit fotografie kapličky z přelomu dvacátého století a dále následujících let, aby tvar stavení přizpůsobil jejím prvopočátkům," upřesnila Okániková.

Studie má také pomoci rozhodnout, zda je možné kapličku opravit a nechat na stávajícím místě, nebo je zapotřebí ji rozebrat a postavit jinde. Hlavně kvůli tomu, že nyní stojí v nepřehledné křižovatce. „Jsem velkým zastáncem toho, aby zůstala u Veselské brány. Je to historická dominanta města," sdělil Jaromír Míčka z Národního památkového ústavu.

Právě on dříve upozornil na to, že přesunem může kaplička ztratit památkovou ochranu.

VÍCE SE DOČTETE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ TÝDENÍKU SLOVÁCKO