„Jsme zvyklí tudy chodit. Především když se člověk vrací z nákupu a v tašce má chleba, mléko a třeba minerálky, obejít trasu přes světelnou křižovatku je velice namáhavé," posteskla si sedmasedmdesátiletá Jiřina Kuchařičová ze Sadové ulice.

Podobně nesnadná je cesta bez průchodu pro Annu Valúchovou z Pančavy. „Obcházet to kolem kostela nebo křižovatky je opravdu velká zátěž, navíc tady bydlí řada lidí, co jsou na vozíčku. Když má člověk zdravotní potíže, tak pak domů přijde úplně vyčerpaný," postěžovala si Valúchová.

Podobně je situací znepokojená také Blanka Kopřivová ze Sadové, která si kolem bývalé tržnice běžně zkracovala cestu do centra. „Mělo by se s tím něco udělat. Průchod je zavřený a přitom se uvnitř nic nedělá," upozornila.

Na těžkosti místních už několikrát upozorňoval zastupitele i vedení radnice Josef Schmied, který bydlí v domě blízko průchodu. „Stále nevíme o žádném řešení. Přitom se nám slibovalo, že do března s tím něco udělají," řekl Schmied.

Průchod je zavřený od poloviny listopadu minulého roku, kdy se majitelka části trasy rozhodla pro rekonstrukci budovy, kterou zkratka prochází. Žena se ale k termínu dokončení nechtěla už dříve vyjadřovat. Jen podotkla, že jde o rozsáhlé úpravy. Zároveň kvůli dřívějšímu neudržování pořádku v průchodu jej navrhla přemístit.

Zprovozněním průchodu se na radnici zabývají. „S majitelkou i její právní zástupkyní jednáme. Naposledy tento týden," uvedl vedoucí hodonínského právního odboru Petr Spazier.

U toho byl i starosta Milan Lúčka, který doplnil, že advokátka majitelky má připravit nový návrh řešení průchodu. „Budeme hledat východiska, jednání ale nejsou snadná. A vůči finančním nárokům druhé strany se musí město chovat jako řádný hospodář," dodal starosta.

Část průchodu od Národní třídy je ve vlastnictví manželů, ta navazující k Sadové ulici patří městu. Radnice před lety zpracovala i studii na jeho přestavbu.