Stoprocentně zůstanou jihomoravští koledníci doma minimálně po dobu, kdy bude PES v stupni 5. „Na celostátní úrovni připravila Charita Česká republika krizový plán a doporučila postup pro různé stupně omezení. V pátém stupni PES, je zakázáno koledování pro celé území státu. Koordinátoři sbírky však mohou umísťovat statické pokladničky na veřejně přístupná místa, vhazovat do poštovních schránek letáky informující o online koledě nebo obnovovat požehnání v podobě nápisů nade dveřmi. Tito lidé ale nebudou oblečeni v kostýmech králů a s dárci se nepotkají," uvedla mluvčí Diecézní charity Brno Simona Císařová.

Sbírka v roce 2021 trvá od prvního do čtyřiadvacátého ledna. „Osobní setkávání je samozřejmě jedním z pilířů sbírky a jen velmi neradi o něj přicházíme. Zpřísněná opatření nám však neumožní koledování ve skupinkách v ulicích uskutečnit,“ poznamenala hlavní koordinátorka Gabriela Víšová.

Tříkrálový průvod v Brně.
Charitativní koledování na jihu Moravy: Třem králům poprvé hrozí home office

Pokud se platný stupeň PES přesune do čtvrté úrovně, pak existuje možnost, že koledníci se přeci jen v některých jihomoravských ulicích objeví. „Zda se bude v konkrétní obci či městě v průběhu ledna koledovat, záleží na rozhodnutí Diecézní charity Brno, která zohlední aktuální situaci i vlastní možnost zajistit bezpečí koledníků a dárců v souladu s platnými nařízeními. Zatím definitivní rozhodnutí nepadlo, skutečně se budeme řídit aktuální situací," poznamenala Císařová.

Diecézní charita Brno zajišťuje na jihu Moravy pořádání Tříkrálové sbírky v Brně, na Brněnsku, na Blanensku, Břeclavsku, části Hodonínska a na Znojemsku. A právě v těchto oblastech bude v případě vyhlášení PES na stupni 4 záviset na aktuálním rozhodnutí vedení charity, zda koledníci přeci jen vyjdou do ulic.

Online kasička

Koledníky naopak vůbec, ani v případě čtvrtého stupně PES v lednu v ulicích nepotkají v části Hodonínska, konkrétně na Kyjovsku, ve Veselí nad Moravou a okolní či ve Strážnici a ani na Vyškovsku. Tyto oblasti totiž spadají pod olomouckou arcidiecézi a vedení tamní charity se již definitivně rozhodlo, že Tři králové do ulic nevyrazí ani v případě zlepšení epidemiologické situace.

Do oblíbené Tříkrálové sbírky tedy Jihomoravané přispějí především online. „Podpořit Diecézní charitu Brno mohou lidé přímo na webu www.trikralovasbirka.cz prostřednictvím online kasičky, kde si i sami zvolí konkrétní Charitu, které pomohou. Na webu sbírky a brněnské Charity jsou pro dárce připraveny i video dárky," nastínila postup darování Císařová.

Ilustrační foto.
Kasička pod vánočním stromem v Brně: lidé dali skoro půl milionu, méně než dřív

Peníze ze sbírky poputují na jihu Moravy na konkrétní projekty. „V plánu je třeba pomoc llidem s těžkým zdravotním postižením prostřednictvím služby osobní asistence Znojmo, podpora domácího hospice Porta Vitae zajišťujícího péči o nevyléčitelně nemocné pacienty a jejich pečující rodiny v Tišnově. V Brně chce Charita využít získané peníze na rozvoj Charitní záchranné sítě," vyjmenovala Císařová.

Kromě toho, že letos lidé v ulicích nepotkají koledníky, se do online prostoru přesunou i doprovodné akce. „Na našem webu lidé najdou video pozdravy od známých osobností, benefice, video požehnání nebo speciální online hru. Při hře budou virtuálně otevírat zajímavé brněnské dveře,“ prozradil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.