Uplynulý víkend se totiž málem utopil. „Držíme mu palce, snad to bude dobré. Je úžasný a dobrosrdečný člověk," řekla jeho oddílová kolegyně z jihlavského plaveckého klubu Axis Marcela Harantová-Pechová.

Po události, která postihla vždy veselého muže, zavládl smutek i na lužickém obecním úřadě, kde mu s organizací silvestrovského koupání pomáhají. „Vím, že se mu udělalo špatně a skončil v nemocnici. Věříme, že bude v pořádku," prohlásila lužická místostarostka Jana Ambrožová.

Přitom v sobotu krátce po poledni nic nenasvědčovalo tomu, že známý otužilec bude ve vlnách zrádného Labe bojovat o život. Teplota vzduchu jeden stupeň, voda půl stupně Celsia a k tomu několik stovek přihlížejících. Tak vypadal start tradiční novoroční soutěže v Pardubicích, které se účastnilo asi sto čtyřicet plavců.

Na dvousetpadesátimetrovou trať nastoupil i Antonín Krejčiřík. Pro něj skončil závod těsně před cílem. „Měl nějakou slabost, při které si zřejmě lokl vody, následně se začal topit. Původně se uvažovalo o infarktu, což se ale nepotvrdilo," přiblížila osudové okamžiky Harantová-Pechová.

Na to jako první zareagoval traťový komisař Ladislav Hámorský, který měl původně jen zapisovat účastníky vycházející z vody, aby byla jistota, že všichni doplavali. „Stál jsem zády ke směru, ze kterého se plavci blížili. Najednou někdo z přihlížejících vykřikl, že tam někdo zkolaboval. Otočil jsem se a viděl muže, který na hladině ležel s obličejem ve vodě," popsal začátek dramatu Hámorský.

Několikanásobný vítěz policejního mistrovství republiky v plavání neztrácel čas a vrhl se do vody. Zrovna tak, jak byl oblečený do mrazu ve dvou mikinách, kalhotách a botách. „Nebyl daleko od břehu. Stačila dvě nebo tři tempa a byl jsem u něj. Kdyby plaval prostředkem Labe, asi bych ze sebe něco svlékl, ale tady nebylo na co čekat. Otočil jsem jej obličejem nahoru a přitáhl ke břehu. Ještě ve vodě jsem rychle zkusil masírovat srdce, ale nešlo to," přiblížil záchranu Hámorský.

Z nouze pak topícího se tedy alespoň chytil za ústa a třikrát či čtyřikrát do něj dýchl. Pak už se ho společnými silami podařilo vytáhnout na břeh. Na souši čekali zdravotníci. „Posádka pětašedesátiletého muže oživovala a stabilizovala," uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Helena Škuligová.

Záchranáři pak Lužičana převezli do místní nemocnice. „Pacient je od soboty v naší péči na anesteziologicko resuscitačním oddělení," sdělil ve středu Hodonínskému deníku Rovnost mluvčí pardubické krajské nemocnice Pavel Kožený.

Antonín Krejčiřík začal se zimním plaváním před osmi lety. „Byl jsem tehdy nemocný. Jakmile jsem se uzdravil, doktorka mi řekla, že mám dobré srdce. Takže jsem začal s otužováním," přiblížil už dříve svá první tempa v chladné vodě lužický plavec.

Rozhodl se chodit na rybník Lužák, jak se Cihelně přezdívá. „Když zamrznul, skončil jsem. Pak se mě ale lidé ptali, kdy půjdu zase do vody. Vzal jsem je vážně a najednou jsem plaval, i když už byl na hladině led," řekl Křejčiřík.