Ceny byly lidové, nálada veselá, provoněná gulášem, svařákem a jitrnicemi.

„Dřív se vepři chovali v téměř každém domě, dnes už je to spíš vzácnost. Obecní zabíjačky se pořádají i v jiných obcích a je to pro lidi zajímavá akce, tak jsme se vloni rozhodli, že to taky zkusíme,“ přiblížil kotelník Pavel Piškula.

Přestože byl loňský nultý ročník zkušební, zájem lidí si pořadatelé pochvalovali. S podobnou návštěvností počítali organizátoři i letos. „Je rozumné počasí, celkem teplo a je cítit takový ten zabíjačkový ráz, tedy sníh i zimní období,“ doplnil Piškula.

O řádné zpracování čuníka, se staralo na patnáctku odborníků, v čele s místním řezníkem Janem Lamáčkem.

Lidé si mohli pochutnat na zabíjačkovém guláši, polévce, ovaru, škvarkách, jitrnicích, pečeném masu nebo pečených žebrech. Před samotným zpracováním pašíka se prodávaly jitrnice, jelita a tlačenka. „Peníze, které radnice prodejem zabíjačkových pochoutek vydělala, použila na zaplacení vepře a výdajů,“ odkryla za vedení obce Hana Svobodová.

Hlavním cílem akce přitom bylo, aby se lidé sešli v centru obce, společně ochutnali zabíjačkové speciality a popovídali si u dobrého jídla i pití.

„Doma děláme taky zabíjačku, takže vím, jak to vypadá. Nejvíc se těším na škvarky,“ těšil se místní chlapec Daniel Kouřil.