Výrazný nárůst zákazníků zaznamenávají v těchto dnech pálenice na Slovácku. Páleníci nejčastěji pracují s meruňkami, které dokonale využily příznivého počasí a zcela zoranžověly sady.

„Dostává se k nám poměrně velké množství ovoce,“ dokládal například Josef Dikovský z ratíškovické pálenice. „Loni to bylo slabší, letos je to lepší. Úroda je slušná,“ souhlasil také Milan Komosný, který zpracovává plody v Dolních Bojanovicích.

Důvodem zvýšeného počtu zpracovaného ovoce je teplé počasí a slunce, které sadařům a zahrádkářům letos vydatně přálo.

Oproti loňsku jde o evidentní nárůst, což potvrdil i spoluvedoucí nově vzniklého zařízení na výrobu kořalky v Kyjově Blažej Zajíc. Ten příval plodů vhodných k pálení označil dokonce za šestinásobně vyšší, než tomu bylo v minulém roce.

„Loni jsme udělali zhruba tři tisíce litrů absolutního alkoholu. Letos předpokládám tak osmnáct až dvacet tisíc,“ srovnal Zajíc dva rozdílné roky.
Prim momentálně hrají meruňky. S těmi se páleníci dostávají do styku nejčastěji. A kvalita? Někteří odborníci ji označili za dobrou, další dokonce za výbornou.

Pálit bez pecek

„Jsou krásně opylené,“ podělil se o vlastní poznatek Dikovský. Kromě nich pravidelně vytéká pramínek kořalky také z třešní, višní či mirabelek. „To je klasika,“ mluvil Komosný o aktuálním ovoci v palírnách.

Pěstitelů a zájemců o pálenku je hodně. Musí proto čekat, až na ně přijde řada. Do té doby je však potřeba plody řádně uschovat, aby se zamezilo brzkému kvašení.

„Pálíme pořád. Dokud lidi mají co. Denně tak šedesát až sto litrů,“ pousmál se Zajíc nad neustálým zájmem.

V Ratíškovicích si přesto dávají na čas. Chtějí co nejlepší kvalitu. Podobně na to jdou i v Kyjově. Oproti dřívějšku zvolnili tempo, aby výsledná chuť byla co nejlahodnější.

„Sám to bohužel nemohu posoudit, protože pálenku nepiji,“ překvapil Dikovský.

S příchodem podzimu se v pálenicích postupně změní sortiment. Dosavadní plody nahradí broskve, jablka nebo švestky. Objeví se také poněkud netradiční oskeruše.

Ve většině případů chtějí zákazníci pálenku pouze z jednoho druhu ovoce. Zároveň se ale najdou i takoví, jež plody kombinují.

„Záleží na individuálním přání,“ řekl Zajíc, který zažil třeba kombinace hrušek s mirabelkami. „Z toho pak ale vyleze taková všehochuť. Hrušková vůně je asi nejsilnější, a pokud si to chce někdo pokazit, je to jeho škoda. Nám to ovšem nevadí,“ pokračoval.

Rarity mohou nově využít zájemci o pálení kořalky, kteří dorazí do Kyjova. Tamní pálenice nabízí řešení na zjemnění chuti destilátu. „Odlučujeme pecky, a tím je slivovice nebo třeba meruňkovice jemnější. V hodnocení pak vychází s lepšími výsledky,“ uzavřel Zajíc.