Zatímco vloni si mohli majitelé a provozovatelé pálenic díky výjimečné úrodě ovoce přivydělat dokonce až stovky tisíc korun, letos bude většina ráda, když nebude muset doplácet za energie nebo provoz. Důvod? Ovoce bylo letos málo a zvýšila se daň z lihu. Na vině jsou i černé pálenice.

Na Hodonínsku má většina provozovatelů pálenic standardní zaměstnání nebo jsou v důchodě, a pálení tak mají jen jako vedlejší příjem. Jedinou větší soustavou pálenic, je pětice ve Veselí nad Moravou, Uherském Ostrohu, Žádovicích, Ždánicích a Nedakonicích. Ty má v pronájmu Libor Skřivánek.

„Na Slovácku je tradice domácího pálení. Co mám známé, kteří mají pálenice třeba na Valašsku, nebo blíž k Brnu, tak je uživí jen jedna pálenice. Mně kolikrát nestačí ani to, co mám,“ říká. Zatímco vloni provoz začal koncem srpna a skončil v březnu, letos se konkrétně veselská pálenice zavře jedenatřicátého ledna. „Oproti loňsku budu mít o osmdesát procent nižší výdělek,“ srovnal Skřivánek.

Majitelé a provozovatelé pálenic se přitom shodují v jednom: kdyby nebyly tak vysoké daně a nezmírnil by se postih pro černé pálenice, lidí, kteří by si nechali ovoce vypálit v oficiálních pálenicích, by bylo mnohem víc.

„Zdražila se daň z lihu. Už vloni to šlo o deset korun nahoru. Za litr stoprocentního alkoholu si bereme dvě stě dvacet korun. Státu z toho jdou sto čtyřicet tři koruny, takže výdělek je hodně slabý,“ spočítal Skřivánek. „Na jedné straně nás, paleničáře, ždímá stát na daních, na druhé postih černého pálení uvolní,“ říká. Souhlasí s ním i Miroslava Němcová z pěstitelské pálenice v Žádovicích.

„Pokud u nás bude tak nedobrá vůle dělat něco s černými pálenicemi, tak pálenice člověka neuživí. Domácí pálení je navíc otázkou peněz. Kdyby byla spotřební daň o polovinu nižší, tak to nebude lidi tolik táhnout, vypálit si alkohol doma,“ souhlasí se Skřivánkem.

Černým paličům šla na ruku změna trestního zákona, ke které došlo v minulém roce. Zatímco předtím bylo pálení kvalifikováno jako trestný čin, dnes je bráno jen jako přestupek.

„Přestupku se dopustí ten, kdo úmyslně vyrobí líh nebo destilát bez povolení anebo úmyslně líh nebo destilát bez povolení vyrobený přechovává nebo uvádí do oběhu,“ informoval o přesném znění litery hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. Za takový přestupek může ten, kdo si kořalku vypálí doma a policie na to přijde, zaplatit až tři tisíce korun. Miroslava Němcová však přesto zastává názor, že kvalitní pálenka, je kvalitní pálenka.

„Lidé, kteří pálí doma, na to nemají technologie, která má oficiální pálenice. Některé kořalky nejenže jsou nepoživatelné, ale jsou dokonce zdraví škodlivé,“ míní. To potvrzuje i praktická lékařka z Hodonína Alena Bartošová. „Je tam příměs methylu, což může mít za následek oslepnutí a potom samozřejmě může dojít i k poškození zažívacího ústrojí, a to tím, že dojde k vyžírání sliznice a vředovým chorobám. Samozřejmě obecně je následkem nadměrného pití poškození jater,“ upozornila lékařka.

Letos výdělku pálenic nepřála ani úroda ovoce. „Minulý týden jsme jeli už naposled. Letos toho bylo strašně málo. Nejvíc bylo švestek. Jablka se moc nepálila. Meruněk bylo hodně málo,“ zhodnotil majitel pálenice v Hovoranech Radoslav Nimrichter. Jak dodal, zatímco vloni jely pálenice někdy i nonstop, letos se pod kotli zatopilo jen dvakrát až třikrát do týdne.