Potřebné informace o riziku smrtícího metylalkoholu podá návštěvníkům i organizační výbor Strážnického vinobraní, které se uskuteční už v sobotu. „Věřím, že všichni budou pít hlavně burčák, který je v těchto dnech výborný, a víno. Tvrdý alkohol se na vinobraní moc nepije, jen občas si někdo dá slivovici," uvedla strážnická starostka Renata Smutná. Ta doporučuje lidem, aby si u tvrdého alkoholu zjistili jeho původ. „Po tom, co se událo, si dá asi každý pozor, aby neublížil sobě ani druhému," podotkla starostka.

V restauracích a hostincích Veselska a Kyjovska zatím snížený zájem o tvrdý alkohol nepociťují. „Jde o čerstvou zprávu, takže žádné změny nepociťujeme. Lihoviny navíc odebíráme jednou za dva měsíce a naši stálí dodavatelé jsou spolehliví," sdělil Martin Jamný z veselské Restaurace U Andrýsků. Podobně jsou na tom i v tamní pivnici U Petra. „Alespoň u nás pijí hosté pořád stejně. Výrobky odebíráme jen od dvou firem už dvacet let a nikdy žádný problém nenastal, takže jim věříme i teď," řekl Petr Pavlica. Stejně se vyjádřili v kyjovské Budvarce. „Nemáme žádný důvod k tomu, abychom si přísněji ověřovali dodavatele alkoholu, bereme totiž jen od zavedených výrobců," řekl Milan Vařacha z kyjovské pivnice. I v restauraci v Milokošti, kam otrávený mladík podle informací redakce chodíval, snížený odbyt tvrdého alkoholu nezaznamenali.

Ve veselské pěstitelské pálenici dokonce věří, že série otrav přinese i něco pozitivního. „Lidé se poučí a budou vyhledávat jen kvalitní pálenice," myslí si provozovatel pálenice Libor Skřivánek. Podle něj mohou být podobné případy důsledkem špatného pálení, nebo mohou souviset s dovozem průmyslového lihu.

Naopak majitel Pěstitelské pálenice v Čejkovicích Antonín Konečný si myslí, že zájem o kvalitní a bezpečné pálení v pálenicích klesá. „Může za to nejen letošní neúroda ovoce, ale hlavně fakt, že pálení načerno už není trestný čin, ale pouhý přestupek. Pokud člověka chytnou při nelegální destilaci, řeší to jen obecní úřad a dotyčný dostane pokutu v řádu několika set korun," vyjádřil se Konečný. Domnívá, že za změnou zákona stojí lobbista, jehož firma vyrábí a prodává aparaturu na výrobu lihovin, která je tak dostupná každému. „Tady je zakopaný pes. Proto tedy bude problémů způsobených nekvalitními pálenkami přibývat," domnívá.

Pořadatel mezinárodního koštu pálenek Zdeněk Fojtík si myslí, že za problémy stojí překupníci s alkoholem. „Snaží se s nízkými náklady vydělat co nejvíc peněz. Na našich koštech jsou ale kořalky, které se lidi snaží udělat co nejlepší pro sebe. A vypalovat je dávají do pálenic, kde je kvalita zaručená," uvedl s tím, že u každého vzorku dá jednoduše dohledat vystavovatel.