Kuželovští tak obhájili loňské vítězství. Tentokrát s Horňáckou Durancií. „Slivovice byly letos vůbec nejnabitější kategorií – jedná se ostatně o nejrozšířenější druh pálenky. V Kuželově tak ukázali, že slivovice opravdu umí,“ upozornil Jakub Gottwald, organizátor soutěže Pálenka roku a majitel Lihovárku, který o vítězi informoval první listopadový čtvrtek.
Horňácký šampion se specifickou chutí durancie se prezentoval aromatickou a po mandlích vonící i chutnající pálenkou. „Samozřejmě ale záleží i na ročníku, šetrné sklizni, kontrole kvasu a technologii destilace. Když se k tomu přidá um a cit destilatéra, výsledkem by měla být dobrá slivovice,“ řekl po obhajobě titulu majitel kuželovské palírny David Kozumplík.
Ten také přiblížil tradici a unikátnost horňáckých destilátů. „Specifické jsou právě pálenky vyráběné z místních durancií, které mají snad z důvodu skladby podloží na svazích Bílých Karpat nebo vlivem nadmořské výšky zcela výjimečnou chuť,“ uvedl Kozumplík. Palírna U Větrného mlýna si z Pálenky roku odváží také stříbro v kategorii višňovic a bronz v kategorii třešňovic.
Fotogalerie: Vítr se opírá do dřevěných lopatek. Unikátní větrný mlýn v Kuželově
Celkem se v Kuželově mohou pyšnit paletou dvaadvaceti druhů pálenek. „Novinkou je jahodovice vyrobená z plodů čerstvých jahod, jejíž lihovitost jsme z našich tradičních padesáti snížili na sedmačtyřicet procent,“ říká majitel horňácké palírny s tím, že v příštím chce otevřít nové degustační prostory pro návštěvníky z celého regionu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úpravy parku ve Veselí po čtyřech letech končí. Přibyly stromy a nové pěšiny