Ten v úterý poprvé mluvil na vrcholu Náklo u Ratíškovic. Na Slovanském hradišti v Mikulčicích se ale první pietní akt odehrál již v pondělí. Na místo přijeli motorkáři, mezi nimi i členové ruského klubu Noční vlci. Uctili památku soluňských bratří. Na místě poblíž sousoší Cyrila a Metoděje zazněly české i ruské lidové písně. „Naši cestu jsme pojmenovali Slovanský svět. Objíždíme místa, kde před staletími žili Slované, a sadíme tam lípy. Chceme, aby k sobě měli Slované blíže. Je důležité, aby si lidé porozuměli, abychom ukázali světu, že umíme žít v míru a přátelství," vypověděl člen Nočních vlků Alexander Schulz. Jedna z těchto lip poroste i v Mikulčicích.

Program na Slovanském hradišti pokračoval i v úterý. Sváteční den zahájila přednáška Miroslava Vepřeka z katedry bohemistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Mluvil o výročí Karla IV. a jeho vztahu k cyrilometodějské tradici. „Věnoval jsem se existenci kláštera Na Slovanech zvaného také Emauzský klášter v Praze. Ten založil Karel IV. v roce 1347 a pozval sem mnichy z Chorvatska, a založil tím středisko staroslověnské literatury. Navazoval tím na starší tradici slovanské kultury od dob Cyrila a Metoděje," přiblížil Vepřek.

Osm biskupů

Modlitební program začal v půl čtvrté, sloužená mše pak o hodinu později. Na ni se sjelo osm biskupů, mezi nimi i Petr Esterka z Dolních Bojanovic. Věřící mohli využít příležitosti a jít se vyzpovídat, faráři přijímali jejich zpovědi pod jedním ze stromů. Na pouť přijela Markéta Klučáková se svou sestrou. Bydlí v Brně, pochází ale z Dolních Bojanovic. „Jezdím sem už od malička, je to takový zvyk. Navíc pouť pořádá můj děda," prohlásila dívka.

Ve tři hodiny odpoledne vycházeli poutníci od ratíškovického kostela. Mířili na vrch Náklo. Cesta vedla přes koleje a kolem sklepů. Skupina se zastavila i u božích muk, pod stromem u železničního přejezdu kousek za obcí, kde se pomodlila za poutníky. Bohoslužba na Náklu začínala v pět hodin. „Jsem věřící, ale toto je moje první pouť. Moc se mi líbila, je krásné, jak jsou lidé pospolu," shrnula Zdeňka Milotová z Plzně.