Kratší cestu má pár z Veselí nad Moravou. „Přilákala nás sem především možnost okoštovat slivovicové vzorečky. Ochutnali jsme také výborné koláčky a povidla, jejichž kombinace se slivovicí je skvělá,“ svěřují se Sylvie s Milanem.

Gurmánskou akci, kterou popojuje chuť švestek, si nenechává ujít ani herec, scénárista a režisér Břetislav Rychlík. „Dal jsem si jak vítězný vzorek slivovice, tak ten, co mi doporučil etnograf Vlastik Škopík z Lúky s tím, že jde o typicky lúckou slivovici. Obě byly výborné,“ libuje si Rychlík, který stíhá vychutnat i pěry primášem cimbálové muziky.

„Domů si nesu patenty, po kterých se mi stýská. Když jsem se vrátil po půlroce z Kanady, tak jsem jich na posezení snědl šestačtyřicet, všechny mi připravil děda,“ vzpomíná slovácký umělec.

Pro mlsné jazýčky hostů připravují dobroty místní kuchařky už od úterý. „Největší zájem je o patenty, které jsou v momentě vyprodané. Dále jsme nachystaly bálešky, bramborové pěry s mákem i s tvarohem, vdolečky, horňácké vdolky a trnkové cukroví,“ nastiňuje pestrý sortiment vyhlášená lucká kuchařka Božena Pokorníková.

Od pěti od rána vaří na domácí akci švestkové pokrmy i starostka Anna Vašicová. „Připravila jsem řezy paní starostky, trnkové koblížky, bálešky, vdolek jak ze švestek, tak z povidel,“ ukazuje na výstavní nabídku Vašicová. Ta je především spokojená, že se třicetičlennému týmu včetně všech zastupitelů daří celou akci zajistit ke spokojenosti příchozích, a to i přesto, že v minulém roce byla špatná úroda švestek.

Další z organizátorů unikátního koštu trnek, Antonín Vrba, upozorňuje na několik zajímavostí. „Je tady velice divoké prostředí, na což také upozorňuju účinkující. A letošní ročník je jiný tím, že degustaci slivovice neuspořádali místní zahrádkáři, ale přesto se podařilo získat více vzorků než v minulosti,“ říká Vrba, který přivezl z Velké nad Veličkou svou slivovici z roku 2010.

Na ní i na další sto šedesáti si pochutnávají jak hosté, tak vystupující z Lipova, Velké nad Veličkou, Vacenovic, Hodonína, Hrubé Vrbky či domácí sbor z Louky, který letos 23. června oslaví své desáté výročí.