„Období hnízdění mají od dubna do září. S příchodem teplých jarních dnů už je možné namlouvání vidět,“ vysvětlila zooložka hodonínské zoologické zahrady Zdenka Vavrysová.

Tento čas je podle ní vhodný, protože hrabaví ptáci nemají možnost se jako savci nechat delší dobu krmit mlékem, proto si kuřata brzy musí sama vyhledávat potravu. To by během zimy nemohla.

V intimních chvilkách se ale pávi snaží ukrývat na málo frekventovaných místech. „U nás bývají až úplně v zadní části zahrady, nebo u seníku. Potřebují klid. Při sezení na vajíčkách pak bývají také ukrytí, to kvůli predátorům,“ dodala zooložka.

V Miloticích si sameček sezval své družky na uzavřený dvorek bývalé konírny. Bohatý vějíř svého peří pak předváděl v bazénu, kde se dříve koupali koně.