V nastalé situaci tak vítá i možnost finanční pomoci z transparentního účtu města. Ta nyní ve druhém kole rozdělování umožňuje majitelům aut zničených tornádem žádat o peníze na nové. „Myslím si, že je to dobrá možnost. My máme zatím ještě naše auto v opravně,“ řekla v sousední ulici Dana Švagerková.

Jak přiblížil vedoucí ekonomické odboru hodonínské radnice Marián Maňák, tak místní o tuto pomoc zájem mají a ptají se na její podmínky. K samotné žádosti pak musí přidat i doklad o likvidaci vozidla. „Poskytnuté peníze budou určené na pořízení nového auta,“ upřesnil vedoucí s tím, že tento pořízený vůz může být jak zcela nový, tak i zánovní. Výše této peněžní pomoci se bude odvíjet od počtu žádosti.

Konto pro veřejnou sbírku zřídilo i vedlejší okresní město, Břeclav. Podle mluvčí tamní radnice Jany Pelcové ale darované peníze nerozdělují na jednotlivé účely. „Posíláme je přímo do postižených obcí, tedy Hrušek a Moravské Nové Vsi,“ sdělila.

Následky tornáda v lesích mezi hodonínskou osadou Pánov a Ratíškovicemi.
Tornádo a lesy: nové stromy chtějí v Hodoníně sázet od podzimu

Tam, stejně jako do Lužic a Mikulčic směřuje i část darovaných peněz z hodonínského účtu, což bylo doposud dvanáct milionů korun. Celkem už dárci poslali na toto městské konto zhruba 60,5 milionu korun. „Poslední dny jsou přírůstky mezi 170 tisíci a 60 tisíci korun. Přitom třeba 28. června přišlo za jeden den 18,5 milionu korun,“ přiblížil štědrost dárců v čase vedoucí hodonínských městských financí.

Radnice v prvním kole zacílila okamžitou padesátitisícovou pomoc do každého tornádem postiženého domu, což zatím odčerpalo zhruba šest milionů korun. Pak šlo dvě stě tisíc majitelům sedmi domů, které musely podstoupit demolici. Nyní Hodonínští očekávají největší příliv žádostí o finanční pomoc od vlastníků domů, na nichž škody přesáhly dvě sta tisíc korun. Ty ale musejí doložit posudky od znalců, kteří jsou nyní ale odhady zahlcení. „Termín pro podání žádostí je sice do konce srpna. Samozřejmě pokud lidi ještě posudky mít nebudou, tak lhůtu posuneme. S konkrétními obdarovanými máme uzavřených zatím dvanáct smluv,“ uvedl ve čtvrtek Maňák.

Hodonín a tornádo

- Škody na bydlení: zasaženo 59 bytových a 88 rodinných domů; následně demolice sedmi rodinných domů.

- Transparentní účet města na pomoc občanům: přes 60 milionů korun.

 -1. kolo rozdělení: okamžitá pomoc 50 tisíc korun na dům (celkem 6 milionů korun).