Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž v tendru na zhotovitele stavby za zhruba čtyřicet milionů korun našel nedostatky. „Konstatovali jsme pochybení zadavatele, který změnil zadávací podmínky ve fázi, kdy již nebylo možné prodloužit lhůtu pro podání žádosti o účast," informoval v pondělí mluvčí úřadu Martin Švanda.

Kvůli uvedenému porušení zákona o veřejných zakázkách tak antimonopolní úřad zadávací řízení zrušil. „Rozhodnutí je nepravomocné a nyní běží lhůta k podání rozkladu. Ta je patnáct dní od doručení," doplnil Švanda.

Podle hodonínského místostarosty a garanta právního odboru Vítězslava Krabičky o podání opravného prostředku rozhodnou na nejbližším zasedání radní. „Podle informace, které nám poskytl administrátor, rozklad podáme. Rozhodnutí úřadu se dalo očekávat, i když mírným překvapením je, že zadávací řízení zrušil od počátku," uvedl místostarosta.

I on přitom projekt kvůli navyšování ceny kritizuje. Vedení města navíc mělo k dispozici právní analýzu, která upozorňovala na více nedostatků v zadání soutěže.

Stěžejní výtka úřadu se týká dodržení zásady průhlednosti při úpravě dokumentace v listopadu loňského roku ohledně typu dveří. Změnou totiž mohl zadavatel podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. „Pokud s rozkladem neuspějeme, administrátor dokonce navrhuje soudní přezkoumání. Na to ale jako město nemusíme přistoupit," řekl Krabička.

Administrátor doporučuje rozklad podat co možná nejdříve. „Jako řádný hospodář s reálnou možností zachránit získanou dotaci nemáte ani jinou možnost, než vyčerpat veškeré možné obranné prostředky proti tomu, když jste některým rozhodnutím správního orgánu poškozováni. Je jednoznačné, že vydané rozhodnutí vás poškozuje a neoprávněné," napsal radním ředitel poradenské společnosti Milan Konečný.

Ten se domnívá, že vytýkaným postupem nemohlo dojít k omezení žádného možného uchazeče a změna nemohla mít vliv ani na nabídkovou cenu.

Podstatný je pro radnici příslib více než desetimilionové státní dotace. I nejnižší nabídka stavebníků totiž přesáhla čtyřicet milionů korun. „Prodlužujeme termín pro doložení doplňujících náležitostí do konce června," uvedl ředitel odboru politiky bydlení ministerstva Jiří Klíma.

Přestavba školy má ale v zastupitelstvu i radě kritiky, kteří upozorňují na nákladnost nových bytů. Kdyby za ně město zaplatilo i tu nejnižší částku, byt tam vyjde téměř na dva miliony korun.

Budova je prázdná od listopadu 2013. „Poslední nájemce byl Evropský polytechnický institut," dodala mluvčí hodonínské radnice Hana Rakusová.