„Kromě nejoblíbenější slivovice jsou tu i takové rarity, jako třeba destiláty z feferonky, mrkve či řepy," upozornil předseda sudoměřického Spolku přátel destilátů Zdeněk Fojtík s tím, že víc než třetina vzorků pochází 
z modrého ovoce.

Do koštu je organizátoři získali z celé České republiky, ale také z Řecka, Chorvatska, Slovenska a Rakouska. „Informace o našem koštu se za ty roky už rozkřikly, a tak tu jsou destiláty až třeba z Mostecka, Ústí nad Labem či slovenského Radimova, jenž je se svým koštem známý zase na Slovensku," přiblížil předseda. Zahraniční vzorky přinášejí převážně místní, kteří si je vozí z dovolených.

Pálenky předem hodnotí degustační komise podle padesátibodové stupnice. „Čtyřicet procent vzorků dosáhlo velmi dobrého hodnocení, což je čtyřicet a více bodů," vyzvedl každoročně se zlepšující kvalitu kořalek Fojtík. Šampionem koštu se letos stala slivovice Antonína Gajdy ze Strážnice, která vyhrála už potřetí.

Asi dvacítku macerátů vyrobil speciálně pro košt Luděk Kolařík ze Sudoměřic. „Novinkou je med a sedmero bylin. Je to včelí plástev s medem, propolisem i pylem macerovaná spolu s bylinami ve slivovici a ředěná medovinou," prozradil recept speciality Kolařík.

Kromě ní naléval i maceráty z květu jinanu dvoulaločného, z divizen či z různého koření, například Peruánské kladivo. „Je výborné, likér mě oslnil svou dokonalou vyváženou chutí pepře a chilli. Třeba ke grilovanému masu je to ideální nápoj," pochvaloval si cimbalista Zdeněk z muziky Demižón, která na koštu vyhrávala. Přiznal, že nejen s ním dělá kladivo divy. „Dobře se po něm hraje a zlepšuje náladu, protože my jsme takoví stydliví kluci…," vtipkoval muzikant.